Łosoś w warzywach
Ryby są bezwzględnie moimi ulubionymi daniami. Wędzone, smażone czy pieczone – to największa bomba zdrowia jaką można sobie zafundować (no, może smażone troszeczkę mniej ). Dzisiaj więc w mojej kuchni zawitał dzwoneczek łososia, który przygotowałam w potrawce z warzyw. Brzmi smacznie? Łapcie przepis!
Potrzebujemy:
- dzwonek łososia
- pół średniej papryki czerwonej
- jedna duża marchew
- pół czerwonej cebuli
- 2 plasterki cytryny
- pieprz i sól
- łyżka oliwy z oliwek
Przepis jest banalnie prosty. Folię aluminiową formujemy na „miseczkę” tak, żeby móc w nim układać kolejno: papryka, cebula, marchew, posolony i przyprawiony pieprzem łosoś i znów papryka, cebula, marchew. Całość zalewamy łyżką oliwy i kładziemy plasterki cytryny. Kiedy wszystko jest już ułożone, zawijamy folię i władamy nasze cudeńko do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika.
Potrawkę pieczemy przez 45 minut. Jeżeli Wasz kawałek nie jest gruby można skrócić czas do 30 minut. To pyszne, szybkie i meeeeeeeeeega zdrowe danie, które można udoskonalać według własnego uznania – dodawać inne warzywa np. korzeń pietruszki, imbir czy kartofle. Naprawdę, cała masa kombinacji, byleby tylko nie zapomnieć o cytrynie – ona nadaje „ten” smaczek
Buziaki!
- 28 March 2012
- 8 komentarzy
- 0
- kulinaria