Spaghetti z tuńczykiem
Wszelkie makaroniaste potrawy to dla mnie niebo w gębie. Gorzej znoszą to biodra. Jednak uwielbienie do spaghetti bierze górę. Dziś przygotowałam dla Was nieco lżejszą wersję – z tuńczykiem. To ewidentnie moje ulubione danie. I meeeega proste!
Potrzebujemy (na 2 porcje):
- puszkę tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- czerwoną cebulę
- 200g śmietany 18%
- 300g makaronu
- świeże oregano
- dowolną ilość parmezanu
- niewielka ilość oliwy do podsmażenia cebuli
- szczypta soli i pieprz
Przygotowanie jest jak już wspomniałam – bajecznie proste. Kroimy cebulę w plasterki i podsmażamy ją do zeszklenia w rondelku. Kiedy jest już gotowa wrzucamy całą puszkę tuńczyka. Osoby wybitnie dbające o linię mogą odlać olej, ja jednak podbijam sobie smak i zawsze daję całość
Kiedy tuńczyk połączy się z cebulą dodaję przecier, mieszam, następnie śmietanę i na końcu wszystko przyprawiam. Zwykle jest to sól i pieprz. Oj czasem, z lenistwa, wegetą :))
Gotową miksturą polewam makaron ugotowany al dente. Następnie dowolna ilość oregano i parmezanu. Oba te dodatki dopełniają całość i spaghetti smakuje niepowtarzalnie
Próbowałyście już kiedyś zrobić makaron z rybą?
Może dopiero zamierzacie spróbować?
Buziaki!
- 20 July 2012
- 19 komentarzy
- 0
- kulinaria