Autor  

Gryczak janowski


Dla tego przepisu wybrałam dzisiejszy dzień – święto Matki Boskiej Zielnej. Jako symbol uwieńczenia pracy rolników idealnie pasuje do tradycji, z której wywodzi się przysmak zwany Gryczakiem Janowskim.

Zanim na tereny Ziemi Janowskiej dotarły ziemniaki, kasze były podstawowym pożywieniem oraz dodatkiem do sosów, mięs itp. Region ten znany jest z olbrzymiej ilości przepisów, w których główne skrzypce grały właśnie kasze. Sam Janów Lubelski świętował Gryczaki 2012 w zeszły weekend. Jest to coroczna impreza, która ma podobne znaczenie do dożynek.

Czym jest sam gryczak? Ciężko nazwać go ciastem, ciężko nazwać też plackiem. Nazwijmy go przysmakiem, który owinięty w złotą skórkę ciasta z farszem z kaszy gryczanej :) To smak, który zawsze będzie kojarzył mi się z domem, a samo robienie kaszaka to rytuał, który niewątpliwie mogę nazwać przyjemnością

Zapraszam do skosztowania, przepis jest bardzo prosty


Co potrzebujemy?

  • kasza gryczana pażona 600g (6 woreczków)
  • 1 litr mleka tłustego
  • 0,5 kg sera białego
  • 0,5 kostki masła
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • rolka ciasta francuskiego (dla leniuchów :))
  • sól i pieprz

 

Zaczynamy od  farszu. Całą kaszę Gryczaną prażymy z litrem mleka. Mleko ma w całości wsiąknąć w kaszę, aż postanie stała konsystencja. Po uprażeniu odstawiamy na 15 min do ostygnięcia.

W międzyczasie wykładamy blaszkę ciastem. Ja używam tortownicy o średnicy 20 cm. To idealna ilość dla 2 osób Po wyłożeniu proponuję zapiec samo ciasto przez 10 min w piekarniku i wyjąć do ostygnięcia. Wlany w nie farsz jest ciężki i trzeba mieć pewność, że ciasto nie będzie surowe.

Kiedy gotowa kasza ostygnie przekładamy wszystko do dużej i wygodnej misy lub garnka. Dodajemy śmietanę, masło i ser biały. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Farsz musi czymś zlepiać ziarenka kaszy, a jaja są do tego idealnym spoiwem. Więc iedy wszystko jest już ładną masą dodajemy 2 jaja.

 


Farsz wylewamy do blaszki z zapieczonym wcześniej ciastem. Wygląda cudnie, prawda?

Pieczemy gryczaka przez 1,5h w 180st. Dla mnie ten czas ciągnie się i ciągnie, a zapach, który przechodzi po mieszkaniu jest obłędny. Po upieczeniu można gryczaka wcinać na ciepło. Świetnie smakuje także na zimno. Można do też odgrzewać go w piekarniku, albo przysmażając na masełku. Jest cała masa propozycji i we wszystkich wydaniach jest przesmaczny!

A Wy jakie macie swoje dania regionalne? Podzielcie się nimi!!
Pozdrawiam i polecam raz jeszcze!

magda


PS. Spójrzcie, jaki telewizorek dla kotów zainstalował mój Kamil na balkonie Piękny, prawda?

Magda
O Autorze

Inżynier informatyki z wielkim sercem do… designu! Projektantka UI & UX, web designer oraz nauczyciel akademicki WIT. Właścicielka najpiękniejszego bloga w sieci :)

PODOBNE WPISY

Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016
Prosta zupa z soczewicy
Prosta zupa z soczewicy
May 29, 2016
Czekoladowy suflet z malinami — jesienny deser
October 25, 2015
Gotowanie z Multicookerem REDMOND
– przepis na Kurczaka Tikka Masala
October 13, 2015
3 pomysłowe kanapki z figą
September 25, 2015
Proste jesienne ciasto ze śliwkami i borówkami
September 20, 2015
6 ekstra łatwych przepisów z czekoladą
May 22, 2015
  • nigdy nie słyszałam o tym cudzie ale wygląda ciekawie:D

    • W ogóle u ciebie tak pięknie na tym blogu u nas taki rozpierdziel. Miło się przegląda wpisy.

    • Dziękuję ślicznie, bardzo mi miło

    • Kosmetykomania.pl je ma tam zamawiałam. niestety nigdzie nie widziałam W7 w klasycznej sprzedaży.

    • I piekę dziś ciasto z śliwkami ! o!

    • Mniam! Podziel się nim Albo chociaż przepisem

  • Jak ja uwielbiam szatę graficzną Twojego bloga! I zdjęcia! Z przyjemnością się tutaj zagląda.
    Przepisu nie znam, może kiedyś się pokuszę o wykonanie.
    PS. Na farmację.

    • Jeju, dziekuje i bardzo, bardzo mi miło
      łał!! Ambitnie moja droga! powodzenia :*

  • Uwielbiam takie regionalne smakołyki, w moich stronach też ich sporo.
    I niezmiennie jestem pod wrażeniem twoich zdjęć! Mamy chyba podobną wrażliwość

    • Czekam więc na przepisy z Twoich stron
      Dziękuję moja droga Buziaki!

  • Wygląda obłędnie… Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, ze tak można spreparować kaszę gryczaną
    Pozdrawiam

    • Można z niej robić cuda Gryczak występuje też w innych wydaniach

  • ciekawy pomysł moze spróbuje

  • Ostatnio jadłabym kasze gryczaną bez przerwy, więc na pewno wypróbuje

  • a gdzie i kiedy dodać smietanę ?

    • Dobre pytanie! Obok masła i sera

  • Jeszcze się nie spotkałam z taką potrawą. Piszesz o nim tak pięknie, że aż chce się schrupać monitor Ja pochodzę z zachodnio-pomorskiego i moim zdaniem jest to bardzo biedny w tradycje region. Z takich potraw, które mogę nazwać choć trochę regionalnymi w mojej rodzinie pochodzącej z okolic Zamościa będzie zupa z suszonych owoców (podawana na wigilii zamiast barszczu). Nie mam pojęcia jakie są korzenie tej potrawy, nikt z moich znajomych jej nie zna, może Ty znasz ten zwyczaj, czy zupę samą w sobie?

  • strasznie jestem ciekawa jak to może smakować, nigdy wcześniej nie słyszałam o takiej potrawie, chyba mam kolejny powód żeby wprosić się do Ciebie w odwiedziny

    • Paula, dla Ciebie drzwi na moim zielonym Tarchominie są zawsze otwarte

  • Ten przysmak wygląda obłędnie, kaszę gryczaną uwielbiam, więc zrobię go na pewno przy najbliższej okazji