Autor  

Gryczak janowski


Dla tego przepisu wybrałam dzisiejszy dzień – święto Matki Boskiej Zielnej. Jako symbol uwieńczenia pracy rolników idealnie pasuje do tradycji, z której wywodzi się przysmak zwany Gryczakiem Janowskim.

Zanim na tereny Ziemi Janowskiej dotarły ziemniaki, kasze były podstawowym pożywieniem oraz dodatkiem do sosów, mięs itp. Region ten znany jest z olbrzymiej ilości przepisów, w których główne skrzypce grały właśnie kasze. Sam Janów Lubelski świętował Gryczaki 2012 w zeszły weekend. Jest to coroczna impreza, która ma podobne znaczenie do dożynek.

Czym jest sam gryczak? Ciężko nazwać go ciastem, ciężko nazwać też plackiem. Nazwijmy go przysmakiem, który owinięty w złotą skórkę ciasta z farszem z kaszy gryczanej :) To smak, który zawsze będzie kojarzył mi się z domem, a samo robienie kaszaka to rytuał, który niewątpliwie mogę nazwać przyjemnością

Zapraszam do skosztowania, przepis jest bardzo prosty


Co potrzebujemy?

  • kasza gryczana pażona 600g (6 woreczków)
  • 1 litr mleka tłustego
  • 0,5 kg sera białego
  • 0,5 kostki masła
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • rolka ciasta francuskiego (dla leniuchów :))
  • sól i pieprz

 

Zaczynamy od  farszu. Całą kaszę Gryczaną prażymy z litrem mleka. Mleko ma w całości wsiąknąć w kaszę, aż postanie stała konsystencja. Po uprażeniu odstawiamy na 15 min do ostygnięcia.

W międzyczasie wykładamy blaszkę ciastem. Ja używam tortownicy o średnicy 20 cm. To idealna ilość dla 2 osób Po wyłożeniu proponuję zapiec samo ciasto przez 10 min w piekarniku i wyjąć do ostygnięcia. Wlany w nie farsz jest ciężki i trzeba mieć pewność, że ciasto nie będzie surowe.

Kiedy gotowa kasza ostygnie przekładamy wszystko do dużej i wygodnej misy lub garnka. Dodajemy śmietanę, masło i ser biały. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Farsz musi czymś zlepiać ziarenka kaszy, a jaja są do tego idealnym spoiwem. Więc iedy wszystko jest już ładną masą dodajemy 2 jaja.

 


Farsz wylewamy do blaszki z zapieczonym wcześniej ciastem. Wygląda cudnie, prawda?

Pieczemy gryczaka przez 1,5h w 180st. Dla mnie ten czas ciągnie się i ciągnie, a zapach, który przechodzi po mieszkaniu jest obłędny. Po upieczeniu można gryczaka wcinać na ciepło. Świetnie smakuje także na zimno. Można do też odgrzewać go w piekarniku, albo przysmażając na masełku. Jest cała masa propozycji i we wszystkich wydaniach jest przesmaczny!

A Wy jakie macie swoje dania regionalne? Podzielcie się nimi!!
Pozdrawiam i polecam raz jeszcze!

magda


PS. Spójrzcie, jaki telewizorek dla kotów zainstalował mój Kamil na balkonie Piękny, prawda?

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016