Sadzone jajko w kajzerce
Uwielbiam wolne soboty. Mogę wtedy poleniuchować po bardzo intensywnym tygodniu w pracy. Przedświąteczny szał daje się we znaki. Jak dobrze, że uwieńczeniem tego całego zamieszania są święta, zapach choinek i przepyszna kuchnia. Ale wróćmy do dnia dzisiejszego, marzenia o świątecznym klimacie zostawię sobie na wieczór. Gwiazdą dzisiejszej notki jest przepyszne śniadanie, na które przepis wypatrzyłam w Pyszne 25 Ani Starmach. Spodobał mi się o tak bardzo, że postanowiłam Wam o nim bezzwłocznie powiedzieć!
Przepis Ani znajduje się na na stronie z przepisami Pyszne 25.
Gwiazdą tego poranka są jaja i kajzerki – typowe śniadaniowe smakołyki, jednak przygotowane i podane w nietypowej formie :) Czego użyłam ja? Właściwie składniki niewiele się różniły, postanowiłam tylko zaszaleć z serami, które uwielbiam
- 4 kajzerki
- 4 jajka
- 10 dkg mieszanki serów – ja użyłam Radamera i Pecorino
- 10 dkg wędliny
- sól i pieprz
- łyżka śmietany
Bułki wydrążamy i wypełniamy pokrojoną w kostkę wędliną, sery ścieramy na grubych oczkach nakładamy na wędlinę. Kiedy gniazdko będzie już ładnie usłane – wbijamy do środka po jednym jaju na bułkę, a następnie przyprawiamy pieprzem, solą oraz masłem i kropelką śmietany. Pieczemy 10-15 minut w 190 stopniach. Ania Starmach dodawała jeszcze szczypiorek, co jest genialnym pomysłem, ale u mnie dzisiaj szczypiorku zabrakło
W oczekiwaniu na śniadanie:
Przyznam, że jest to genialne śniadanie, tak proste, że aż zadziwiające. Nie wiem jak mogłam na to wcześniej nie wpaść!
A czy Wy oglądacie program Pyszne 25? Według mnie to genialne miejsce na kulinarne inspiracje, Ania jest przesympatyczną i kreatywną osobą, którą miło się słucha i ogląda
Smacznego!
- 8 December 2012
- 24 komentarze
- 0
- kulinaria