Autor  

Croque-madame francuska kanapka


Pomysłów na śniadania mam niezliczoną ilość. Zdecydowanie jest to moja ulubiona forma dań, z reguły nie są czasochłonne i  mają proste składniki. Rytuał śniadań niestety mogę celebrować w weekendy, i to nie wszystkie, lub dni zupełnie wolne. Zresztą jak większość z nas Dzisiejsza propozycja nie jest jednak aż tak prosta, nie mniej jednak, nie zajmuje więcej niż 15-20 minut. Przedstawiam Wam Damę wszystkich kanapek –  Croque-madame.  „Poznałyśmy się” na zeszłorocznym święcie Beaujolais w jednym z moich ulubionych miejsc, którym jest Charlotte. Wszystkich poszukiwaczy wyśmienitego wina oraz przepysznego jedzenia zachęcam, aby tam zajrzeć! Kanapka ta jak się okazało, nie tylko jest przepysznym daniem serwowanym w tym miejscu, ale znaną francuską przekąską. I o ile fanką kuchni francuskiej nie jestem, tak smak tego cudeńka chodził za mną praktycznie codziennie od dnia degustowania Beaujolais nouveau w listopadzie.

 

Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła własnej interpretacji jej smaku i składników. Moja wersja składa się z kurczaka zapiekanego pod sosem beszamelowym i radamerem, a całość ukoronowana jest jajem sadzonym. Do tego sałata i słodkie koktajlowe pomidorki. Apetyt rośnie? Biegnijcie już do kuchni i szykujcie:

  • kilka plasterków piersi z kurczaka podgrillowanych np na patelni (od niechcenia można ten składnik zastąpić jakąś dobrą wędliną drobiową)
  • duży plaster sera, ja używam zawsze radamera – ma być wyraziście
  • kromka chleba pumprenikiel
  • 1 jajo
  • zielenina (ja używam mix – roszponka, rukola i sałata)
  • kilka pomidorków koktailowych
  • sos beszamelowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie samo w sobie nie jest trudne, jednak odbiega od przygotowania zwykłej kanapki tym, że składniki są jednocześnie i gotowane, i pieczone i smażone. Od czego zacząć? Beszamel, sos, który wydaje się być tu najtrudniejszy, a w zasadzie jest bardzo prosty do wykonania Ja sprawdziłam u siebie przepis http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2012/04/sos-beszamelowy.html – jego proporcje są idealne i sos wychodzi przepyszny. Pamiętajcie o gałce muszkatołowej, na właśnie jest sekretem smaku naszej Madame. W międzyczasie przygotujmy piekarnik do temperatury 175 stopni. Sos odstawiamy do ostygnięcia, wtedy delikatnie zgęstnieje i w tym czasie możemy zająć się przysmażeniem piersi kurczaka. Kroimy ją w cienkie plastry i przysmażamy lub grillujemy. Można doprawić do smaku solą i pieprzem wg uznania.

Teraz sięgamy po chleb, na którym układamy kurczaka i polewamy go wcześniej przygotowanym sosem, na tym kładziemy solidny plaster sera i całość przypiekamy ok. 5 minut. Ser ma się rozpuścić, kanapka ma być ciepła, nie chodzi nam o wielki proces pieczenia. Kiedy wszystko jest w piekarniku na patelni smażymy jajo sadzone. Polecam je doprawić solą i pieprzem kolorowym.

Ciepłą kanapkę dekorujemy jajem, podajemy z sałatką, szczególnie ważne są tu słodkie pomidorki. Pięknie wygląda, prawda? Jest idealna na odświętne albo weekendowe śniadania, czasami miło sprawić TAKĄ sobie przyjemność!

Smacznego!

magda

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016