Autor  

Truskawki z migdałami pod kruszonką według Nigelli Lawson


Witajcie Kochani!

Sezon truskawkowy dochodzi do zenitu, nie mogłam się go doczekać. Nareszcie jest pięknie! Czerwone, soczyste i pachnące. Uwielbiam je w kuchni, uwielbiam czerwień w kuchni, to w końcu kolor życia.

Jakiś czas temu pojawiła się w sieci kolejna seria Nigelli Lawson, gdzie obejrzałam odcinek, w którym pojawiły się truskawki pod kruszonką z migdałami. Nie mogłam odpuścić, stwierdzenie „niebo w gębie” to za mało! Moi drodzy, prezentuję Wam najprostszy ekspresowy deser na ciepło ever – crumble truskawkowe!

Do przygotowania porcji dla 6 osób jest potrzebne:<

  • 0,5 kg truskawek obranych z szypułek
  • 50 g miałkiego cukru
  • 25 g migdałów (mielone lub w płatkach)
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g migdałów  (mielone lub w płatkach)
  • 100 g cukru
  • do podania jogurt naturalny



Krok 1:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, ponieważ przygotowanie jest tak szybkie, że zanim będzie nagrzany zdążymy z kruszonką i truskawkami

Krok 2:
Truskawki wykładamy w naczyniu, polewamy je ekstraktem, posypujemy cukrem i migdałami i potrząsamy naczyniem, aby składniki się wymieszały.<

Krok 3:
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wcieramy w nie zimne masło pokrojone na kawałki. Kiedy mieszanina ma nieregularne kawałki dodajemy migdały i cukier i mieszamy widelcem.

Krok 4:
Kruszonkę wysypujemy równą warstwą na truskawki i wjeżdżamy z naczyniem do piekarnika na 30 minut, kiedy całość nabierze złotego koloru, a z brzegów zacznie bulgotać truskawkowy sok – crumble jest gotowe

Uwielbiam jeść go jak lekko ostygnie, maksymalnie 10 minut, żeby nie był zbyt chłodny, ale żeby truskawki nie parzyły podniebienia. Dla równowagi smaków i odjęcia słodyczy podaję ten deser z jogurtem – albo greckim, albo naturalnym. Tak, żeby nie było zbyt cukierkowo, a dość orzeźwiająco. Nigella proponuje rozpustę z bitą śmietaną, ja chyba nie byłabym aż tak odważna. Ale to już pozostawiam Wam do wyboru…

A czy Wy znacie jakieś ciekawe przepisy z kruszonką?
Czy jest tu więcej wielkich fanek Nigelli? Ja ją po prostu UWIELBIAM!
Buziaki i smacznego!

magda

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016