Autor  

Ciasteczka owsiane bez cukru i mąki


Potraficie sobie wyobrazić ciasteczka, które nie tuczą? No dobra, tuczą, ale na mniejszą skalę. Kiedy zjemy o dwa więcej, można powiedzieć, że szkodliwość czynu jest mniejsza. A to za sprawą zamiany mąki na płatki owsiane oraz białego cukru na np. syrop agawowy. Żeby zmotywować Was do pozytywnych działań, postanowiłam rozwinąć temat ciasteczek z posta o kloszu. Napisałam tam jak w 25 minut sprawić sobie odrobinę przyjemności i nie mieć z tego powodu wielkich wyrzutów sumienia.
Pewnie doskonale wiecie, że ostatni rok był moją wielką walką o zdrowie, bo razem z mężem podjęliśmy ten pierwszy krok. Jeśli ktoś z Was nie wie od czego zacząć, to uważam, że powinien przeczytać mój post, w którym podzieliłam się swoimi największymi obawami i tym, co mnie zmotywowało do zmian. Mam nadzieję, że Wasza decyzja jest tylko na wyciągnięcie ręki, na przekliknięcie jednego guziczka w głowie. Sama mam ten guziczek wciąż włączony – „w trybie awaryjnym”, bo batalia się nie skończyła. Zresztą trwać będzie już zawsze, ale w pewnym momencie przełączę go na „w pełni włączony”. Będzie to wtedy, kiedy będę mieć pewność, że już nigdy się nic nie spowoduje, że guziczek się wyłączy.

Składniki na 12 ciasteczek

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki syropu trzcinowego lub agawowego
Opcjonalnie
  • orzechy
  • suszona żurawina lub rodzinki
  • pestki słonecznika lub dyni
W mojej wersji ograniczam się do zaledwie 2 składników, ale możecie rozbudować swoje wersje. Zaczynamy od zmiksowania bananów, jajka i syropu. Ja to robię w blenderze, jestem w końcu wygodnicka! Później w osobnej miseczce dodaj do powstałej masy owsianki. Następnie formujemy ciasteczka na papierze do pieczenia. Powinno wyjść Wam z tych składników 12 sztuk. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.

Prezentuję je w moim kloszu, który w ostatnim czasie wrócił do łask. Mam nadzieję, że widzieliście już mój post, w którym pokazuję jakie cuda można z nim wyczarować. Oczywiście najwięcej uwagi przyciągnęła wersja z ciastkami i ta gości na moim stole od ponad tygodnia. Tylko ciasteczka muszą być co jakiś czas dorabiane… Sami wiecie! To idealna przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek, więc ręka sama sięga po nie, kiedy żołądek domaga się uwagi!

Mam nadzieję, że ciasteczka będą Wam smakować! 
Enjoy!!!
Magda
O Autorze

Inżynier informatyki z wielkim sercem do… designu! Projektantka UI & UX, web designer oraz nauczyciel akademicki WIT. Właścicielka najpiękniejszego bloga w sieci :)

PODOBNE WPISY

Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Ogarniamy kilogramy! Tablica pomiarów i wagi do druku
September 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016
Prosta zupa z soczewicy
Prosta zupa z soczewicy
May 29, 2016
Czekoladowy suflet z malinami — jesienny deser
October 25, 2015
Planowanie tygodniowego menu + grafika do druku
October 20, 2015
Gotowanie z Multicookerem REDMOND
– przepis na Kurczaka Tikka Masala
October 13, 2015
Od szczęścia dzieli nas …para kapci
+ plakat motywacyjny!
September 30, 2015
  • własnie marzyły mi się jakieś ciasteczka, z chęcią wypróbuje ten przepis

  • Fajne, proste i wyglądają smacznie:)

  • Ale fajna szklaneczka z wąsem :)uwielbia takie małe gadżety:)

  • Ja robię takie ciasteczka nawet bez jajka. Banan rozgniatam widelcem, dodaję płatków owsianych, suszonych moreli, żurawiny i słonecznika, na ~20 minut do piekarnika i gotowe. Bardzo smaczne wychodzą.

    • ja również i przy dodaniu suszonych owoców, syrop jest zbędny

  • Świetny przepis na pewno go wypróbuje. Dzisiaj niestety jest dzień przed pełnia, wiec poszczę -jestem tylko na wodzie, ale jutro chętnie takie zdrowe rzeczy pochłonę :). A propos cukier trzcinowy jest tak samo niezdrowy jak buraczany :).

  • lubię kombinować w kuchni, takie ciasteczka często robię p.s. – szklanka z wąsem genialna

  • muszę wypróbować

  • O muszę koniecznie wypróbować

  • Za moment ide pichcić Wszystkie składniki mam. Nawet nie wiedziałam,że tak można Pozdrawiam

  • mniam ♥

  • Wyglądają tak smacznie, że chyba jutro spróbuję zrobić

  • A ja spieszę z gratulacjami! Gratuluję tytułu Blog Blogerów!

  • Pychotka, cos takiego za mna chodzilo, koniecznie wyprobuje, dziekuje i pozdrawiam Beata

  • a można zamiast syropu trzcinowego lub agawowego użyć syropu klonowego :D?

    • na pewno można, ale jeśli dodasz suszone owoce (rodzynki, żurawinę) ciasteczka i tak będą słodkie

  • nie na temat
    ale gratuluję wygranej :)))
    pozdrawiam

  • Idealne na uczczenie Twojego sukcesu, kochana!
    Gratuluję – w pełni zasłużone wyróżnienie w konkursie Blog Roku
    http://www.blogroku.pl/2014/gala/znamy-laureatow-x-edycji-konkursu-blog-roku-2014,5667025,6,galeria.html

  • Mniam! Kocham takie przepisy:) Sama ostatnio eksperymentowałam z ciastem z czerwonej fasoli i byłam pod wrażeniem jakie to dobre:) Gratuluję nagrody!

  • Apetycznie i pomysłowo

  • Uwielbiam to co samodzielne i kreatywne, świetny blog !

    Może i moja stronka Cię zainspiruje:
    zyczdrowo.blog.pl

    Buziaki ! ;*