Autor  

Proste jesienne ciasto ze śliwkami i borówkami


Jeśli ktoś z Was pokusił się kiedyś do zaglądnięcia w moje blogowe początki, to nie da się ukryć – wiele z pierwszych postów jest o tematyce kulinarnej. Bardzo lubię gotować oraz piec. To drugie zdecydowanie zawsze wychodziło mi gorzej, dlatego mój zeszyt z przepisami zawiera tylko proste przepisy na ciasta. Swoją drogą, jeśli już o przepiśnikach mowa, to koniecznie wpadnijcie do Pauli na One Little Smile, gdyż przygotowała tam ona przepiękny organizer przepisów do wydruku! Będziecie mogli do niego wpisać mój przepis na jesienne ciasto Jest bajecznie prosty. Chyba nie znam szybszego i łatwiejszego sposobu, który zaspokoiłby ochotę na „coś słodkiego”, szczególnie po niedzielnym obiedzie.
Jesień inspiruje mnie do pieczenia znacznie bardziej niż jakakolwiek inna pora roku. Szczególnie po upalnym lecie, które obliguje tylko do wcinania lodów. Dlatego kiedy jest sezon na jabłka, gruszki i śliwki, nie mogę pozbawić się przyjemności, którą jest pieczenie! Kto wie, może na blogu przepisy będą pojawiać się teraz coraz częściej. Dajcie koniecznie znać czy ten pomysł przypadł Wam do gustu
Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklaki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 250 g borówek amerykańskich
  • kilka śliwek węgierek

Przygotowanie:
  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  3. Ubij białka na sztywną pianę.
  4. Dodaj cukier i dalej ubijaj, do czasu aż cukier się rozpuści
  5. Wciąż ubijając dodawaj po jednym żółtku
  6. Nie przerywając ubijania wlej olej
  7. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po 3 łyżki mąki.
  8. Ciasto przełóż do formy o średnicy około 25 cm.
  9. Wyłóż owoce, możesz je delikatnie powciskać.
  10. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznej jesieni!

Magda
O Autorze

Inżynier informatyki z wielkim sercem do… designu! Projektantka UI & UX, web designer oraz nauczyciel akademicki WIT. Właścicielka najpiękniejszego bloga w sieci :)

PODOBNE WPISY

Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016
Prosta zupa z soczewicy
Prosta zupa z soczewicy
May 29, 2016
5 filmów — czas akcji: Halloween
October 31, 2015
Dlaczego warto go czasem zostawić! + KONKURS
October 29, 2015
Czekoladowy suflet z malinami — jesienny deser
October 25, 2015
DIY słomki stworki na Halloween + szablon
October 17, 2015
Gotowanie z Multicookerem REDMOND
– przepis na Kurczaka Tikka Masala
October 13, 2015
  • Proste, a pyszne! Uwielbiam takie
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  • wygląda cudnie

  • Akurat mam w domu śliwki, więc jutro działam. Dzięki za przepis

    • Nie ma sprawy! Działaj

  • Mmm, pycha!

  • Ja mogę mieć na drugie zakalec na imię;)

    • coś tam mój mąż wspomina, że imię Kamil oznacza "ten, kto lubi wyskrobywać łyżką surowe ciasto z miski"

  • Podoba mi się, że jako miary użyłaś szklanek i łyżek. Tak podany przepis brzmi dla mnie "bezpieczniej". Jest nadzieja, że sobie poradzę. Dziękuję

    • Nie ma lepszej metody

  • Oooo! Kulinarne poczynania jak zawsze mile widziane! Chociaż przyznam, że Twój blog jest dla mnie miłym przerywnikiem i odskocznią pomiędzy buszowaniem po blogach kulinarnych i przepisach! I te koty cudne!

    • Nawet nie wiesz jak mi miło czytać takie słowa :)))

  • Super! Wygląda pysznie. Mam zamrożone truskawki, więc może jeszcze je dorzucę? Zrobię w tygodniu, będzie pysznie

    • Dzięki Tobie wpadłam na pomysł, że mogę wykorzystać swoje zamrożone maliny w tym samym przepisie :)))))

  • Mój chłopak uwielbia ciasta ze śliwkami

    • Masz okazję, by mu zrobić?

  • Żaneta

    Wygląda apetycznie!

  • Aż ciężko uwierzyć, że nie zwaliłam swojego ostatniego wpisu od Ciebie…ale naprawdę tego nie zrobiłam ;-). Buziaki Magda

    • Ja już dawno odkryłam, że myślimy podobnie :)))))

    • Ale to śmieszne…ten zbieg okoliczności

  • Właśnie wstawiłam do piekarnika, czekamy

  • Wygląda bosko! Moja babcia robi takie co roku, właśnie o tej porze i nie mogę się doczekać, aż znowu go spróbuję
    Magicznie wygląda. Patrzyłam na zdjęcia, a ślinianki same zadziałały I poczułam ten zapach

    • Może zrób dla babci prezent, niech zje Twoje ciasto?

  • Muszę koniecznie zrobić to ciasto, tylko pomyślę nad zamiennikiem jajek, których nie jem:)

    • Nic mi nie przychodzi na myśl, powiedz mi jaki jest zamiennik jajek, kiedy go znajdziesz, to chętnie wypróbuję

  • Wygląda przepysznie! Na pewno kiedyś wypróbuję Kocham śliwki! Piękne zdjęcia.

    • Może prędzej, niż później?

  • Jestem beznadziejna w pieczeniu ciast! Ale te zdjęcia tak zachęcają to wykonania przepisu że chyba spróbuje

    • Praktyka czyni mistrza, Sandra! Ćwicz jak najwięcej, a za jakiś czas cała rodzina będzie mówić, że u Ciebie najlepsze ciasta

  • Anonimowy

    No zobaczymy, zobaczymy. Właśnie się piecze Nie jestem pewna tego czasu 45 minut, ale się okaże (nie jestem ekspertem w pieczeniu :D)

    • Ciekawa jestem efektów

  • Wygląda przecudnie. Jeśli choć w połowie smakuje tak ja się prezentuje, to musi być niebo w gębie.

    • Niewątpliwie jest niebem w gębie!

  • Tej jesieni muszę coś upiec ze śliwkami, może to będzie to ciasto

    • Koniecznie je upiecz, będziesz zachwycona

  • Czy może być zamiast oleju oliwa z oliwek, mam ochotę na coś słodkiego a nie mam w domu oleju.

    • Jak najbardziej możesz użyć oliwy

  • Anonimowy

    Zrobiłam bez śliwek, a po pieczeniu polałam roztopioną czekoladą – pyycha