Autor  

Proste jesienne ciasto ze śliwkami i borówkami


Jeśli ktoś z Was pokusił się kiedyś do zaglądnięcia w moje blogowe początki, to nie da się ukryć – wiele z pierwszych postów jest o tematyce kulinarnej. Bardzo lubię gotować oraz piec. To drugie zdecydowanie zawsze wychodziło mi gorzej, dlatego mój zeszyt z przepisami zawiera tylko proste przepisy na ciasta. Swoją drogą, jeśli już o przepiśnikach mowa, to koniecznie wpadnijcie do Pauli na One Little Smile, gdyż przygotowała tam ona przepiękny organizer przepisów do wydruku! Będziecie mogli do niego wpisać mój przepis na jesienne ciasto Jest bajecznie prosty. Chyba nie znam szybszego i łatwiejszego sposobu, który zaspokoiłby ochotę na „coś słodkiego”, szczególnie po niedzielnym obiedzie.
Jesień inspiruje mnie do pieczenia znacznie bardziej niż jakakolwiek inna pora roku. Szczególnie po upalnym lecie, które obliguje tylko do wcinania lodów. Dlatego kiedy jest sezon na jabłka, gruszki i śliwki, nie mogę pozbawić się przyjemności, którą jest pieczenie! Kto wie, może na blogu przepisy będą pojawiać się teraz coraz częściej. Dajcie koniecznie znać czy ten pomysł przypadł Wam do gustu
Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklaki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 250 g borówek amerykańskich
  • kilka śliwek węgierek

Przygotowanie:
  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  3. Ubij białka na sztywną pianę.
  4. Dodaj cukier i dalej ubijaj, do czasu aż cukier się rozpuści
  5. Wciąż ubijając dodawaj po jednym żółtku
  6. Nie przerywając ubijania wlej olej
  7. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po 3 łyżki mąki.
  8. Ciasto przełóż do formy o średnicy około 25 cm.
  9. Wyłóż owoce, możesz je delikatnie powciskać.
  10. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznej jesieni!

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016