Autor  

Prosta zupa z soczewicy


To męska, prosta zupa z soczewicy, więc tekst jest jak do faceta Kiedy bohaterowie fantastycznych historii à la Władca Pierścieni, czy Gra o Tron podróżują przez „baśniowe”, czy historyczne światy, to nie odżywiają tylko się tajemniczymi „racjami podróżnymi”. Zachodząc do miejskich, czy przydrożnych szynków, to nie spożywają tylko alkoholu, pieczonych ziemniaków, dziczyzny i własnych zębów. Łatwy do przyrządzenia gulasz byłby świetnym rozwiązaniem, ale gospodarzom najłatwiej byłoby ugotować zupę, nad którą nie potrzeba długo się modlić. Taką, która jest śmiesznie tania — gdyż można ją ugotować bez włażenia do kurnika/lasu po mięcho. Taką na przykład zupę z soczewicy.

Choć dziś jest to jedna z ulubionych zup mięsosceptyków. Soczewicową zajadali się łaknący krwi rzymscy legioniści. Tysiące lat wcześniej najadali się nią w Syrii, na Bałkanach, Egipcie… Zachwalał ją Arystofanes! W Biblii, w Księdze Rodzaju, zajadał się nią Jakub. Co więcej! Przecież to sam Elrond z Rivendell powiedział do swojej córki Jedz zupę z soczewicy i nie marudź, bo dobra jest i zdrowa! Tak było! Tru story, bro! Jak się domyślacie, była dość popularna. Dzisiaj też jest. Cały Bliski Wschód, Grecja, a nawet i Niemcy sobie ją chwalą.

Poziom skomplikowania wykonania tej zupy jest praktyczne żaden. Jest to jedna z najprostszych zup w historii sztuki kulinarnej! W dodatku szybko się robi. Z tego powodu, nawet na szybko, w kryzysie głodu jesteś w stanie ją sobie upichcić.

Dobra, dość teorii.

Prosta zupa z soczewicy

prosta zupa z soczewicy

Do przygotowania zupy, gospodarzu potrzebujesz

  • soczewica czerwona (250 g. ile to jest, znajdziecie w przeliczniku)
  • cebula (2 duże) – dużo? Bardzo dobrze, tak ma być.
  • papryka, czerwona (1 szt.)
  • ziemniak (1 duża sztuka, lub 2 średnie, lub 4 małe, 8 maleńkich… w sumie, to możecie zrezygnować, ale ja nie rezygnuję)
  • marchewka, ale nie marcheweczka (2 szt.)
  • pomidor (najlepiej z własnego ogródka, proszę zerwać 3 sztuki), może być też puszka pomidorów
  • czosnek (trzy ząbki)
  • przecier pomidorowy
  • oliwa
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz, liście laurowe, gałka muszkatołowa (ktoś się orientuje, kim był Muszkatołow?)

Kiedy już zgromadzisz potrzebne składniki, przystępujemy do procesu tworzenia. Poczuj tę jedność z każdym innym kucharzem, w każdym innym miejscu i czasie, który jak ty postanowił ugotować zupę z soczewicy! Gdzieś tam w skwarze Aten w roku 234 p.n.e., niejaki Heraklides, uroczy mąż z łysinką, bierze kociołek i…

W kostkę pokrój wszystko, co widzisz przed sobą! Serio, jeśli dasz radę, to pokrój nawet przyprawy. Do gara wlej oliwę. Jak ta się nieco podgrzeje, wrzucamy cebulę i niech się szkli. Siekamy czosnek. Nie przeciskajcie go. Po co brudzić dodatkowe narzędzia? Do gara. Razem niech się na małym ogniu smażą. W tym czasie mamy czas na ogarnięcie ziemniaków, papryki i marchewki. Drobna kostka. Jak już ją mamy, to dodajemy do cebuli i czosnku. Nie czekając na nic — dodajemy soczewicę. Mieszamy chwilkę. Tak… o niczym nie zapomniałem…

Jest to zupa, wypadałoby uwzględnić w przepisie wodę. Przyszła więc i na nią kolej. Wlewamy jej tyle, ile nam się podoba. Ma być wodnista, czy gęsta? Więc wg uznania, zawsze można sobie jej dolać podczas gotowania. Zwiększamy ogień i mieszamy co jakiś. Gotujemy zupę do miękkości warzyw. W tym czasie powinniśmy mieć już posiekane pomidory, pamiętajcie — zdejmijcie z nich skórkę (jeśli nie są z puszki).

Kiedy już wszystko zmięknie, do gara trafia reszta składników — pomidory, przecier i przyprawy.

Nie bójcie się przypraw. Oregano niczym czarodziej — pół garści, pieprzu szczodrze, soli jak dla siebie, no i aromatyczna gałka. Ja mam zawsze problem z przyprawianiem. Wtedy wołam żonę. No ale pisałem, nie bójcie się przypraw. Jak już wszystko doprawicie, niech sobie pyrkocze na ogniu jeszcze z 15 minut. I masz zupę godną wojownika z areny w Kapui! Warto Soczewicową konsumować mając obok na talerzyku ser feta i oliwki. 

Jeśli jest jeszcze miejsce albo macie ochotę jeszcze na jakiś mały grzech, to polecam czekoladowy sufflet z malinami mojej żony

Smacznego moi mili,

kamil

Kamil
O Autorze

Z wykształcenia dziennikarz. Z przyjemności fotograf. Z konieczności grafik. Z miłości bloger.

PODOBNE WPISY

Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016
Czekoladowy suflet z malinami — jesienny deser
October 25, 2015
Gotowanie z Multicookerem REDMOND
– przepis na Kurczaka Tikka Masala
October 13, 2015
3 pomysłowe kanapki z figą
September 25, 2015
Proste jesienne ciasto ze śliwkami i borówkami
September 20, 2015
6 ekstra łatwych przepisów z czekoladą
May 22, 2015
Ciasteczka owsiane bez cukru i mąki
March 03, 2015
  • Lubię takie proste, szybkie i jednogarnkowe dania! Zupa wydaje się być pyszna, więc na pewno wrócę do tego przepisu

    • Nie znoszę robić jedzenia na kilka garów… No chyba, że młode ziemniaki i kapustka… Najlepiej jak wszystko się pokroi, wsadzi do gara i zostawi na godzinę, by samo się zrobiło

      • A jadłeś ugniecione razem: młodą kapustę z ziemniakami i dużą ilością czosnku? Uzależniająco pyszne!
        Soczewicową uwielbiam, choć inaczej robię. Przepis uroczy – skorzystam

  • Uwielbiam zupę z soczewicy. Moja ulubiona Ja robię bez ziemniaków i papryki, za to z imbirem i curry

    • Imbir i curry mówisz, hmmm, następnym razem dodam w takim razie Ale z ziemniaków i papryki nie zrezygnuję

  • olajko

    Jutro robię:)

  • Roksana Lamch

    W życiu jeszcze nie czytałam tak świetnie napisanego tekstu, a raczej przepisu ! Chcę całą książkę tak napisaną o gotowaniu ! Kamil masz talent jak tu teraz nie spróbować soczewicowej jak normalnie wszyscy ją jedzą od stuleci musze koniecznie mężowi podesłać żeby mnie nie wyśmiał, że jak to tak facetowi bez mięsa coś podać pozdrawiam !

    • Bardzo dziękuję Całą książkę kucharską bym raczej nie napisał, bo ani się na tym znam, ani nie mam aż tylu przepisów, by zadowolić wszystkich Parę fajnych jajecznic, Ogórkowa Mamusi, Krupniczek Babuni (trochę przemodelowałem ten przepis, bo w mojej zupie łyżka stoi), Fasolka po Bretońsku… Ale mogę polecić parę świetnych kucharzy!

  • Fajna ta zupa! Sama chętnie ją ugotuję.

  • Aaaa, świetna! Ostatnio więcej gotuję więc z chęcią wypróbuję ten przepis!!