Autor  

Najprostsze spaghetti na świecie


Chcąc nie chcąc – zaczynam. Gotowanie jest jedną z najprzyjemniejszych rzeczy w życiu. Gotowanie, jedzenie, mmm… Mniam! Dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam mój przepis na przepyszne Spaghetti Bolognese, które zawiera w sobie trochę więcej błonnika, niż to ze zwykłym makaronem, a mianowicie – przyrządzimy je z makaronem grahamkiem. Możecie go dostać w praktycznie każdym supermarkecie.

Składniki, które będą Nam potrzebne to:

  • 500g mięsa mielonego (cielęcego lub drobiowego)
  • dwie piękne papryki, kolory wg uznania, ja wybrałam żółtą i pomarańczową
  • jedna cebula
  • ząbek czosnku (dla „lubiących” mocne wrażenia można dodać ich więcej :))
  • koncentrat pomidorowy (mały)
  • przyprawy: bazylia, pikantna suszona papryka, sól, pieprz
  • 3/4 szklanki wody
  • dowolna ilość parmezanu
  • makaron graham lub żytni (błonnik górą!)

Wszystkie warzywa kroimy. Paprykę w kostkę lub kosteczkę, cebulkę w pióra, czosnek można zgnieść lub drobno posiekać. Mięso podsmażamy na rozgrzanej wcześniej patelni z oliwą (ok. 2 łyżek). Następnie dodajemy do niego warzywa i dusimy ok 20 minut, dodajemy 3/4 szklanki wody, sól, pieprz, bazylię i papryczkę wg smaku. To przepis dla cierpliwych, więc musicie się w nią nieźle uzbroić.

W międzyczasie przygotowujemy makaron. Pamiętajcie, aby po ugotowaniu i przerzuceniu do durszlaka przepłukać makaron wodą – wtedy się nie lepi. Odstawiamy go na bok do odcedzenia i ostudzenia

Kiedy nasze warzywa i mięso są już nieźle „uduszone” dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Teraz jest czas na doprawienie, możemy ewentualnie zagęścić nasz sos łyżką mąki. Mm… Czujecie już ten aromat?

Danie podajemy posypane serdeczną ilością parmezanu. Trzeba pamiętać, że ma on dość ostry smak i aby nie zakłócić smaku pozostałych dobroci starajmy się nie przesadzić z dobrocią tego włoskiego specjału. Swoją drogą, czy wiecie jaka jest historia tego sera? Towarzyszy on w kuchni już od XIII wieku! Robiony jest on wyłącznie z mleka i soli, niesamowite, prawda?

Wróćmy jednak do naszego Dania Dnia Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało!
Buziaki!

magda

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016