Bakłażan z serem pleśniowym
Po dłuuuuugiej nieobecności, spowodowanej szczyptą lenistwa i całym rondelkiem zapracowania – wracam na łamy Sekretów. W dzisiejszym odcinku wystąpi król czerwcowych przystawek, Pan Bakłażan. Towarzyszyć mu będą wiernie sól, pieprz i słodka papryka oraz niezastąpiony w smaku Błękitny Panicz.
Tą teatralną nutką, z przepięknymi „niejadalnymi barwami” zacznijmy. Przepis na zapiekany bakłażan z serem pleśniowym typu Lazur
Potrzebujemy:
- Bakłażan, sztuk 1, dorodna
- Ser pleśniowy (Lazur błękitny lub zielony)
- Szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki mielonej
Bakłażana kroimy na 1 cm paski. Układamy na foremce wyłożonej folią, którą warto delikatnie wysmarować masłem. posypujemy krążki solą i pieprzem. Na nim układamy kawałki sera (ja uwielbiam jak są regularne, oczy też jedzą :)) ilość – wg uznania. Na wierzch pruszymy słodką papryką i jeśli lubimy „na pikantnie” – jeszcze raz pieprzem lub innym ostrym dodatkiem.
Wkładamy do rozgrzanego do 150st. piekarnika na 25 minut. I voila! Gotowe. Idealna kolacja smakuje wyśmienicie z czerwonym wytrawnym winem.
Buziaki!
- 13 June 2012
- No Comments
- 1
- kulinaria