Autor  

Bakłażan z serem pleśniowym


Po dłuuuuugiej nieobecności, spowodowanej szczyptą lenistwa i całym rondelkiem zapracowania – wracam na łamy Sekretów. W dzisiejszym odcinku wystąpi król czerwcowych przystawek, Pan Bakłażan. Towarzyszyć mu będą wiernie sól, pieprz i słodka papryka oraz niezastąpiony w smaku Błękitny Panicz.
Tą teatralną nutką, z przepięknymi “niejadalnymi barwami” zacznijmy. Przepis na zapiekany bakłażan z serem pleśniowym typu Lazur


Potrzebujemy:

  • Bakłażan, sztuk 1, dorodna
  • Ser pleśniowy (Lazur błękitny lub zielony)
  • Szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki mielonej

 

Bakłażana kroimy na 1 cm paski. Układamy na foremce wyłożonej folią, którą warto delikatnie wysmarować masłem. posypujemy krążki solą i pieprzem. Na nim układamy kawałki sera (ja uwielbiam jak są regularne, oczy też jedzą :)) ilość – wg uznania. Na wierzch pruszymy słodką papryką i jeśli lubimy “na pikantnie” – jeszcze raz pieprzem lub innym ostrym dodatkiem.

 

 

Wkładamy do rozgrzanego do 150st. piekarnika na 25 minut. I voila! Gotowe. Idealna kolacja smakuje wyśmienicie z czerwonym wytrawnym winem.

Buziaki!

magda

Magda
O Autorze

Inżynier informatyki z wielkim sercem do… designu! Projektantka UI & UX, web designer oraz nauczyciel akademicki WIT. Właścicielka najpiękniejszego bloga w sieci :)

PODOBNE WPISY

Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016
Prosta zupa z soczewicy
Prosta zupa z soczewicy
May 29, 2016
Czekoladowy suflet z malinami — jesienny deser
October 25, 2015
Gotowanie z Multicookerem REDMOND
– przepis na Kurczaka Tikka Masala
October 13, 2015
3 pomysłowe kanapki z figą
September 25, 2015