Prosta zupa z dyni
Od paru tygodni marzyła mi się dynia na talerzu. A ponieważ wciąż i wciąż mam ochotę celebrować moją ukochaną jesień – serwuję Wam zupę krem z dyni :))
Na 6 dużych porcji (u mnie idzie jak szalona ta zupa:)) potrzebujemy:
- 1,5 kg obranej dyni
- 1 litr bulionu z warzyw (ja używam marchwi, pietruszki, pora i selera)
- curry
- olej sezamowy
- cebulę
- sól i pieprz
- 250ml wody
- śmietanę lub jogurt naturalny
- mini grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Dynię myjemy, wydrążamy, obieramy i kroimy w kostkę (dość grubo, i tak ładnie nam się rozgotuje). Cebulę kroimy w grubą kostkę i szklimy na dosłownie kilku kropkach oleju sezamowego, ma on intensywny smak, więc nie należy przesadzić.
Następnie do cebuli dorzucamy dynię, dodajemy wodę i dusimy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie miękka i będzie się ją dało zgnieść łyżką. W międzyczasie gotujemy wywar z warzyw, po zagotowaniu można zostawić w nim marchew i pietruszkę. Doprawiamy go wg uznania solą.
Kiedy dynia jest już gotowa, przerzucamy ją do wywaru i doprawiamy curry. Całość blendujemy na gładką masę. Przed podaniem można już na talerzu wymieszać zupę z łyżką śmietany, polać kilkoma kropelkami oleju sezamowego i posypać grzankami.
Gwarantowane niebo w gębie :))
Smacznego!
- 12 October 2012
- 26 komentarzy
- 0
- kulinaria