Autor  

Łatwe rogaliki orzechowe jak u mamy


Ogłaszam mój wielki, grudniowy – kulinarny powrót. Co prawda zima działa na mnie mniej nastrojowo niż jesień, to ma ona w sobie coś magicznego, co sprawia, że mam ochotę popołudnia spędzać w kuchni. Wczorajsze popołudnie właśnie do takich należało.

Kiedy rano wychodziłam do pracy, uderzył ze mnie mroźny zapach powietrza, który mówił sam za siebie „to nie przelewki, szykuj się do ocieplania domowej atmosfery po powrocie do domu”. Tak też zrobiłam. Wieczór z mężem spędziliśmy oglądając seriale i zajadając ukochane rogaliki orzechowe, których aromat szalał po całym mieszkaniu. Są wspaniałe, łapcie przepis!

Do przygotowania maślanych rogalików orzechowych potrzebujemy:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g orzechów włoskich zmielonych
  • 100 g cukru pudru

Z produktów zagniatamy ciasto, a następnie formujemy małe rogaliki. Z takiej porcji powinno nam wyjść około 40-50 ciasteczek, w zależności od wielkości. Ja lubię takie nie za malutkie Wykładamy je na papierze do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.

Są idealne do kawy, przez to, że to typowe maślane ciasteczka, cudownie rozpuszczają się w ustach. Orzechy można dodawać różne, jak najbardziej lubię wersję z włoskimi, ale mam ochotę zrobić następne z laskowymi albo migdałami. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Tymczasem uciekam odpoczywać, ostatnie tygodnie były szczególnie intensywne, a nie zapowiada się, żeby następne były mniej ekscytujące. Zamknę się teraz w serialowym świecie, mam do nadrobienia Supernatural, i właściwie to poszukuję serialu o podobnym klimacie, który wciągnie mnie bez reszty, macie jakieś propozycje?

Buziaki!

magda

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016