Autor  

Sadzone jajko w kajzerce


Uwielbiam wolne soboty. Mogę wtedy poleniuchować po bardzo intensywnym tygodniu w pracy. Przedświąteczny szał daje się we znaki. Jak dobrze, że uwieńczeniem tego całego zamieszania są święta, zapach choinek i przepyszna kuchnia. Ale wróćmy do dnia dzisiejszego, marzenia o świątecznym klimacie zostawię sobie na wieczór. Gwiazdą dzisiejszej notki jest przepyszne śniadanie, na które przepis wypatrzyłam w Pyszne 25 Ani Starmach. Spodobał mi się o tak bardzo, że postanowiłam Wam o nim bezzwłocznie powiedzieć!

Przepis Ani znajduje się na na stronie z przepisami Pyszne 25.

Sadzone_jajko_w_kajzerce_01-1

Gwiazdą tego poranka są jaja i kajzerki – typowe śniadaniowe smakołyki, jednak przygotowane i podane w nietypowej formie :) Czego użyłam ja? Właściwie składniki niewiele się różniły, postanowiłam tylko zaszaleć z serami, które uwielbiam

  • 4 kajzerki
  • 4 jajka
  • 10 dkg mieszanki serów – ja użyłam Radamera i Pecorino
  • 10 dkg wędliny
  • sól i pieprz
  • łyżka śmietany

Sadzone_jajko_w_kajzerce_01-2

Sadzone_jajko_w_kajzerce_01-3

Bułki wydrążamy i wypełniamy pokrojoną w kostkę wędliną, sery ścieramy na grubych oczkach nakładamy na wędlinę. Kiedy gniazdko będzie już ładnie usłane – wbijamy do środka po jednym jaju na bułkę, a następnie przyprawiamy pieprzem, solą oraz masłem i kropelką śmietany. Pieczemy 10-15 minut w 190 stopniach. Ania Starmach dodawała jeszcze szczypiorek, co jest genialnym pomysłem, ale u mnie dzisiaj szczypiorku zabrakło

Sadzone_jajko_w_kajzerce_01-4

W oczekiwaniu na śniadanie:

Sadzone_jajko_w_kajzerce_01-5

Przyznam, że jest to genialne śniadanie, tak proste, że aż zadziwiające. Nie wiem jak mogłam na to wcześniej nie wpaść!

Sadzone_jajko_w_kajzerce_01-6

Sadzone_jajko_w_kajzerce_01-7

A czy Wy oglądacie program Pyszne 25? Według mnie to genialne miejsce na kulinarne inspiracje, Ania jest przesympatyczną i kreatywną osobą, którą miło się słucha i ogląda

Smacznego!

magda-5

 

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016