Croque-madame francuska kanapka
Pomysłów na śniadania mam niezliczoną ilość. Zdecydowanie jest to moja ulubiona forma dań, z reguły nie są czasochłonne i mają proste składniki. Rytuał śniadań niestety mogę celebrować w weekendy, i to nie wszystkie, lub dni zupełnie wolne. Zresztą jak większość z nas Dzisiejsza propozycja nie jest jednak aż tak prosta, nie mniej jednak, nie zajmuje więcej niż 15-20 minut. Przedstawiam Wam Damę wszystkich kanapek – Croque-madame. „Poznałyśmy się” na zeszłorocznym święcie Beaujolais w jednym z moich ulubionych miejsc, którym jest Charlotte. Wszystkich poszukiwaczy wyśmienitego wina oraz przepysznego jedzenia zachęcam, aby tam zajrzeć! Kanapka ta jak się okazało, nie tylko jest przepysznym daniem serwowanym w tym miejscu, ale znaną francuską przekąską. I o ile fanką kuchni francuskiej nie jestem, tak smak tego cudeńka chodził za mną praktycznie codziennie od dnia degustowania Beaujolais nouveau w listopadzie.
Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła własnej interpretacji jej smaku i składników. Moja wersja składa się z kurczaka zapiekanego pod sosem beszamelowym i radamerem, a całość ukoronowana jest jajem sadzonym. Do tego sałata i słodkie koktajlowe pomidorki. Apetyt rośnie? Biegnijcie już do kuchni i szykujcie:
- kilka plasterków piersi z kurczaka podgrillowanych np na patelni (od niechcenia można ten składnik zastąpić jakąś dobrą wędliną drobiową)
- duży plaster sera, ja używam zawsze radamera – ma być wyraziście
- kromka chleba pumprenikiel
- 1 jajo
- zielenina (ja używam mix – roszponka, rukola i sałata)
- kilka pomidorków koktailowych
- sos beszamelowy
- sól i pieprz
Przygotowanie samo w sobie nie jest trudne, jednak odbiega od przygotowania zwykłej kanapki tym, że składniki są jednocześnie i gotowane, i pieczone i smażone. Od czego zacząć? Beszamel, sos, który wydaje się być tu najtrudniejszy, a w zasadzie jest bardzo prosty do wykonania Ja sprawdziłam u siebie przepis http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2012/04/sos-beszamelowy.html – jego proporcje są idealne i sos wychodzi przepyszny. Pamiętajcie o gałce muszkatołowej, na właśnie jest sekretem smaku naszej Madame. W międzyczasie przygotujmy piekarnik do temperatury 175 stopni. Sos odstawiamy do ostygnięcia, wtedy delikatnie zgęstnieje i w tym czasie możemy zająć się przysmażeniem piersi kurczaka. Kroimy ją w cienkie plastry i przysmażamy lub grillujemy. Można doprawić do smaku solą i pieprzem wg uznania.
Teraz sięgamy po chleb, na którym układamy kurczaka i polewamy go wcześniej przygotowanym sosem, na tym kładziemy solidny plaster sera i całość przypiekamy ok. 5 minut. Ser ma się rozpuścić, kanapka ma być ciepła, nie chodzi nam o wielki proces pieczenia. Kiedy wszystko jest w piekarniku na patelni smażymy jajo sadzone. Polecam je doprawić solą i pieprzem kolorowym.
Ciepłą kanapkę dekorujemy jajem, podajemy z sałatką, szczególnie ważne są tu słodkie pomidorki. Pięknie wygląda, prawda? Jest idealna na odświętne albo weekendowe śniadania, czasami miło sprawić TAKĄ sobie przyjemność!
Smacznego!
- 24 January 2013
- 21 komentarzy
- 0
- kulinaria