Autor  

Przepis na gołąbki


Witajcie moi Drodzy!

Potrawy regionalne są moim ulubionym tematem kulinarnym. Niektóre to prawdziwy majstersztyk i to właśnie gołąbki są dla mnie największym wyzwaniem. Dzisiaj na blogu przepis prosto z podkarpackiej kuchni mojej mamy, która pomogła mi przygotować najbardziej poszukiwaną kuchenną instrukcję – formowanie i zawijanie pięknych kapuścianych gołębi

Potrzebujemy:

  • 1 średnią kapustę
  • 0,5 kg ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)
  • 1 cebula
  • olej
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka bulionu z warzyw
  • sos pomidorowy

Przygotowanie:
Ryż należy rzucić na 4 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody i zagotować. Trzymać na małym ogniu ok 5 minut, co chwilkę mieszając, żeby się nie przypalił. Ryż wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem do wystudzenia, a następnie mieszamy go z mięsem mielonym. W międzyczasie smażymy cebulkę na oleju i dodajemy ją do masy ryżowo-mięsnej. Doprawiamy solą (lub wegetą) i pieprzem.

Przygotowanie kapusty wymaga cierpliwości. Należy wykroić szpiczastym nożem głąba z kapusty i wrzucić ją na wrząca wodę. Gotujemy, aż liście wierzchnie łatwo odejdą od „głowy” kapusty. Wkładamy ją  ponownie do wrzątku i gotujemy, żeby zdejmować kolejne liście. Powinno wyjść ok. 20-25 gołąbków.

Formowanie głąbków krok po kroku:

Farsz nakładamy do wystudzonych liści i formujemy gołąbki. Układamy ciasno w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i pieprzem, zalewamy bulionem z warzyw i zapiekamy ok. 1 godziny.

Podajemy oczywiście z sosem pomidorowym
Świetny przepis na sos pomidorowy znajdziecie u Kulinarnej Muzy
Smacznego!
magda
dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016