Autor  

Przepis na gołąbki


Witajcie moi Drodzy!

Potrawy regionalne są moim ulubionym tematem kulinarnym. Niektóre to prawdziwy majstersztyk i to właśnie gołąbki są dla mnie największym wyzwaniem. Dzisiaj na blogu przepis prosto z podkarpackiej kuchni mojej mamy, która pomogła mi przygotować najbardziej poszukiwaną kuchenną instrukcję – formowanie i zawijanie pięknych kapuścianych gołębi

Potrzebujemy:

  • 1 średnią kapustę
  • 0,5 kg ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)
  • 1 cebula
  • olej
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka bulionu z warzyw
  • sos pomidorowy

Przygotowanie:
Ryż należy rzucić na 4 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody i zagotować. Trzymać na małym ogniu ok 5 minut, co chwilkę mieszając, żeby się nie przypalił. Ryż wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem do wystudzenia, a następnie mieszamy go z mięsem mielonym. W międzyczasie smażymy cebulkę na oleju i dodajemy ją do masy ryżowo-mięsnej. Doprawiamy solą (lub wegetą) i pieprzem.

Przygotowanie kapusty wymaga cierpliwości. Należy wykroić szpiczastym nożem głąba z kapusty i wrzucić ją na wrząca wodę. Gotujemy, aż liście wierzchnie łatwo odejdą od “głowy” kapusty. Wkładamy ją  ponownie do wrzątku i gotujemy, żeby zdejmować kolejne liście. Powinno wyjść ok. 20-25 gołąbków.

Formowanie głąbków krok po kroku:

Farsz nakładamy do wystudzonych liści i formujemy gołąbki. Układamy ciasno w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i pieprzem, zalewamy bulionem z warzyw i zapiekamy ok. 1 godziny.

Podajemy oczywiście z sosem pomidorowym
Świetny przepis na sos pomidorowy znajdziecie u Kulinarnej Muzy
Smacznego!
magda
Magda
O Autorze

Inżynier informatyki z wielkim sercem do… designu! Projektantka UI & UX, web designer oraz nauczyciel akademicki WIT. Właścicielka najpiękniejszego bloga w sieci :)

PODOBNE WPISY

Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016
Prosta zupa z soczewicy
Prosta zupa z soczewicy
May 29, 2016
Czekoladowy suflet z malinami — jesienny deser
October 25, 2015
Gotowanie z Multicookerem REDMOND
– przepis na Kurczaka Tikka Masala
October 13, 2015
3 pomysłowe kanapki z figą
September 25, 2015