Autor  

Tort bezowy – Pavlowa


Czerwony sezon rozhulał się na potęgę. Pierwsze truskawkowe danie sezonu >link<, przyjęliście z olbrzymim entuzjazmem. Dzisiaj pójdziemy w bardziej słodkie regiony i przygotujemy Pavlovą. Najsmaczniejszy i najlżejszy tort bezowy, jaki można sobie wyobrazić. Jego historia też jest niezwykła, lekka i bajeczna, ponieważ powstał na cześć primabaleriny Anny Pawłowej podczas jej pobytu w Australii i Nowej Zelandii około 1926 roku. Beza to symbol baletu, a truskawki… Sami wiecie

Przygotowanie bezy (na 30cm blaszkę)

  • 8 białek
  • 400g cukru
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy cukier, stopniowo, cały czas miksując. Bezę wykładamy na blachę. Pieczemy z 140 stopniach przez ok 35 minut.

Przygotowanie pianki

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 400g serka mascarpone
  • śmietanka kremówka

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, i mieszamy dokładnie z serkiem, tak aby powstała jednolita masa. Ubijamy śmietanę na sztywną masę (uważamy, żeby jej nie „przebić” i nie zrobić masła), następnie dodajemy ją stopniowo do masy z serka i czekolady i mieszamy łyżką, tak, aby nabić w nią powietrza (mikser może zmasakrować delikatność pianki). Nie dodajemy już cukru, beza ma po nadmiar

Wykończenie:
Na ostudzoną bezę wykładamy piankę. Koronę Pavlovej dekorujemy dowolną, raczej obfitą, w końcu to tort na cześć gorącego lata. Można ją ozdobić pokruszonymi kawałeczkami bezy oraz miętą, będzie piękniejsza


Przepis ten dostałam od mamy przyjaciela, która jako prawdziwa Pani Domu ma skarbnicę pyszności. Mam nadzieję, że niebawem uda mi się z Wami podzielić jeszcze jakimś rarytasem, który poznałam na warszawskiej Pradze

Buziaki i smacznego!

magda

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016