Tort bazyliowy z truskawkami i bitą śmietaną
Lipiec zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim truskawki zaczynają powoli znikać. Truskawki. W tym roku było ich u mnie wyjątkowo dużo, nie obiecuję, że już się nie pojawią, ale dziś, dziś będzie ich wielka, nowa odsłona.
Kolor czerwony świetnie komponuje się z kolorem zielonym, to naturalnie wynika z koła barw i zawsze będzie to doskonałe zestawienie. Mało tego, dodając biel tworzymy kompozycję niezwykle czułą i kulinarnie przeze mnie uwielbianą. Tak, zielony, biały i czerwony to soczyste Włochy, które pragnę odwiedzić. Kuchnia ta to zioła, a zioła, które w niej kocham najbardziej to… bazylia.
Dzisiaj poczęstuję Was tortem bazyliowym z truskawkami. Nie muszę chyba wspominać, jak wielki zachwyt wywołało u mnie odkrycie go w ukochanej Kuchani. Teraz jego pieczenie jest dla mnie letnim rytuałem, a sam deser wzbudza w każdym gościu zdziwienie i zachwyt. Jednocześnie jest bajecznie prosty, więc zaczynajmy!
Bazyliowy biszkopt (średnica 20cm):
- 2 średnie świeże bazylie (zrywamy listki i myjemy)
- 100g mąki
- 150g cukru
- 100g masła
- 2 jaja
- szczypta soli
Masa i dekoracja
- mała śmietanka kremówka, którą ubijamy z 3 łyżeczkami cukru pudru
- truskawwwwwwki
- Zaczynamy od utarcia liści bazylii z cukrem, może to być blender lub malakser
- Następnie masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy na puch
- Do masła dodajemy kolejno po jednym jajku wciąż ucierając
- Dodajemy do masy z masła i jaj utarty wcześniej cukier bazyliowy i dokładnie miksujemy, tak, aby powstała jednolita masa.
- Kolejnym krokiem jest dodanie mąki, staramy się dosypywać ją stopniowo jednocześnie mieszczając.
- Zieloną masę wylewamy do formy o średnicy 20cm i pieczemy ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Biszkopt studzimy i dekorujemy bitą śmietaną z truskawkami, ja czasami przekładam go tą samą masą i upycham truskawki, oraz dekoruję jego koronę. Truskawki i bazylia komponują się wyśmienicie, a bita śmietana… Sami wiecie
Polecam wyjątkowo, jest to najpyszniejszy deser jaki jadłam
Buziaki!
- 25 June 2013
- 30 komentarzy
- 0
- kulinaria