Autor  

Tort bazyliowy z truskawkami i bitą śmietaną


Lipiec zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim truskawki zaczynają powoli znikać. Truskawki. W tym roku było ich u mnie wyjątkowo dużo, nie obiecuję, że już się nie pojawią, ale dziś, dziś będzie ich wielka, nowa odsłona.

Kolor czerwony świetnie komponuje się z kolorem zielonym, to naturalnie wynika z koła barw i zawsze będzie to doskonałe zestawienie. Mało tego, dodając biel tworzymy kompozycję niezwykle czułą i kulinarnie przeze mnie uwielbianą. Tak, zielony, biały i czerwony to soczyste Włochy, które pragnę odwiedzić. Kuchnia ta to zioła, a zioła, które w niej kocham najbardziej to… bazylia.


Dzisiaj poczęstuję Was tortem bazyliowym z truskawkami. Nie muszę chyba wspominać, jak wielki zachwyt wywołało u mnie odkrycie go w ukochanej Kuchani. Teraz jego pieczenie jest dla mnie letnim rytuałem, a sam deser wzbudza w każdym gościu zdziwienie i zachwyt. Jednocześnie jest bajecznie prosty, więc zaczynajmy!

Bazyliowy biszkopt (średnica 20cm):

  • 2 średnie świeże bazylie (zrywamy listki i myjemy)
  • 100g mąki
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 2 jaja
  • szczypta soli

Masa i dekoracja

  • mała śmietanka kremówka, którą ubijamy z 3 łyżeczkami cukru pudru
  • truskawwwwwwki

  1. Zaczynamy od utarcia liści bazylii z cukrem, może to być blender lub malakser
  2. Następnie masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy na puch
  3. Do masła dodajemy kolejno po jednym jajku wciąż ucierając
  4. Dodajemy do masy z masła i jaj utarty wcześniej cukier bazyliowy i dokładnie miksujemy, tak, aby powstała jednolita masa.
  5. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki, staramy się dosypywać ją stopniowo jednocześnie mieszczając.
  6. Zieloną masę wylewamy do formy o średnicy 20cm i pieczemy ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Biszkopt studzimy i dekorujemy bitą śmietaną z truskawkami, ja czasami przekładam go tą samą masą i upycham truskawki, oraz dekoruję jego koronę. Truskawki i bazylia komponują się wyśmienicie, a bita śmietana… Sami wiecie

Polecam wyjątkowo, jest to najpyszniejszy deser jaki jadłam
Buziaki!
magda

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016