Truskawki z migdałami pod kruszonką według Nigelli Lawson
Witajcie Kochani!
Sezon truskawkowy dochodzi do zenitu, nie mogłam się go doczekać. Nareszcie jest pięknie! Czerwone, soczyste i pachnące. Uwielbiam je w kuchni, uwielbiam czerwień w kuchni, to w końcu kolor życia.
Jakiś czas temu pojawiła się w sieci kolejna seria Nigelli Lawson, gdzie obejrzałam odcinek, w którym pojawiły się truskawki pod kruszonką z migdałami. Nie mogłam odpuścić, stwierdzenie „niebo w gębie” to za mało! Moi drodzy, prezentuję Wam najprostszy ekspresowy deser na ciepło ever – crumble truskawkowe!
Do przygotowania porcji dla 6 osób jest potrzebne:<
- 0,5 kg truskawek obranych z szypułek
- 50 g miałkiego cukru
- 25 g migdałów (mielone lub w płatkach)
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g migdałów (mielone lub w płatkach)
- 100 g cukru
- do podania jogurt naturalny
Krok 1:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, ponieważ przygotowanie jest tak szybkie, że zanim będzie nagrzany zdążymy z kruszonką i truskawkami
Krok 2:
Truskawki wykładamy w naczyniu, polewamy je ekstraktem, posypujemy cukrem i migdałami i potrząsamy naczyniem, aby składniki się wymieszały.<
Krok 3:
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wcieramy w nie zimne masło pokrojone na kawałki. Kiedy mieszanina ma nieregularne kawałki dodajemy migdały i cukier i mieszamy widelcem.
Krok 4:
Kruszonkę wysypujemy równą warstwą na truskawki i wjeżdżamy z naczyniem do piekarnika na 30 minut, kiedy całość nabierze złotego koloru, a z brzegów zacznie bulgotać truskawkowy sok – crumble jest gotowe
Uwielbiam jeść go jak lekko ostygnie, maksymalnie 10 minut, żeby nie był zbyt chłodny, ale żeby truskawki nie parzyły podniebienia. Dla równowagi smaków i odjęcia słodyczy podaję ten deser z jogurtem – albo greckim, albo naturalnym. Tak, żeby nie było zbyt cukierkowo, a dość orzeźwiająco. Nigella proponuje rozpustę z bitą śmietaną, ja chyba nie byłabym aż tak odważna. Ale to już pozostawiam Wam do wyboru…
A czy Wy znacie jakieś ciekawe przepisy z kruszonką?
Czy jest tu więcej wielkich fanek Nigelli? Ja ją po prostu UWIELBIAM!
Buziaki i smacznego!
- 10 June 2013
- 22 komentarze
- 0
- kulinaria