Grillowany filet łososia w sosie z mango i dzikim ryżem
Witajcie Kochani!
Wreszcie dopadły nas prawdziwe upalne, letnie dni! Bardzo lubię taki czas w roku, można poczuć się w końcu jak na wakacjach. Lato w betonach jest co prawda okropne, ale na szczęście ja egzystuję na zielonych obrzeżach i jest pięknie.
Dzisiaj serwuje Wam obiad idealny na upał. Jest to łosoś w przepysznym sosie z orzeźwiającego, słodkiego mango. Po prostu rozpływająca się w ustać poezja.
Do przygotowania potrzebujemy
- filet łososia ok 100-150g
- woreczek dzikiego ryżu
- sól i pieprz
Na sos:
- 1 średnie, dojrzałe mango
- pół małej puszki mleczka kokosowego
- szarotkę
- ząbek czosnku
- kminek
- plasterek papryczki chilli
Przygotowanie jest bardzo proste:
- Szarotkę i czosnek kroimy na kawałeczki i podsmażamy, Mango dzielimy na kawałki, 3-4 plasterki odkładamy, a resztę dorzucamy na patelnię, następnie dodając również chilli i kminek.
- Kiedy całość ładnie się przysmaży odkładamy do ostygnięcia.
- W międzyczasie gotujemy ryż, dziki ryż gotuje się chwilkę dłużej niż normalny.
- Łososia przyprawiamy i grillujemy na patelni przez 3 minuty z każdej strony, mięso ryby szybciutko się ścina, ale jeśli Wasz filet jest grubszy to należy czas wydłużyć.
- Kiedy składniki na sos ostygną dodajemy do nich mleczko kokosowe i całość blendujemy na gładką masę.
- Łososia podajemy z ryżem, polanego sosem oraz ze świeżymi kawałkami mango.
Wszystkim rybowym łasuchom polecam spróbować również przepisu z dorszem
Smacznego!
- 29 July 2013
- 13 komentarzy
- 0
- kulinaria