Autor  

Ciasteczka owsiane bez cukru i mąki


Potraficie sobie wyobrazić ciasteczka, które nie tuczą? No dobra, tuczą, ale na mniejszą skalę. Kiedy zjemy o dwa więcej, można powiedzieć, że szkodliwość czynu jest mniejsza. A to za sprawą zamiany mąki na płatki owsiane oraz białego cukru na np. syrop agawowy. Żeby zmotywować Was do pozytywnych działań, postanowiłam rozwinąć temat ciasteczek z posta o kloszu. Napisałam tam jak w 25 minut sprawić sobie odrobinę przyjemności i nie mieć z tego powodu wielkich wyrzutów sumienia.
Pewnie doskonale wiecie, że ostatni rok był moją wielką walką o zdrowie, bo razem z mężem podjęliśmy ten pierwszy krok. Jeśli ktoś z Was nie wie od czego zacząć, to uważam, że powinien przeczytać mój post, w którym podzieliłam się swoimi największymi obawami i tym, co mnie zmotywowało do zmian. Mam nadzieję, że Wasza decyzja jest tylko na wyciągnięcie ręki, na przekliknięcie jednego guziczka w głowie. Sama mam ten guziczek wciąż włączony – „w trybie awaryjnym”, bo batalia się nie skończyła. Zresztą trwać będzie już zawsze, ale w pewnym momencie przełączę go na „w pełni włączony”. Będzie to wtedy, kiedy będę mieć pewność, że już nigdy się nic nie spowoduje, że guziczek się wyłączy.

Składniki na 12 ciasteczek

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki syropu trzcinowego lub agawowego
Opcjonalnie
  • orzechy
  • suszona żurawina lub rodzinki
  • pestki słonecznika lub dyni
W mojej wersji ograniczam się do zaledwie 2 składników, ale możecie rozbudować swoje wersje. Zaczynamy od zmiksowania bananów, jajka i syropu. Ja to robię w blenderze, jestem w końcu wygodnicka! Później w osobnej miseczce dodaj do powstałej masy owsianki. Następnie formujemy ciasteczka na papierze do pieczenia. Powinno wyjść Wam z tych składników 12 sztuk. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.

Prezentuję je w moim kloszu, który w ostatnim czasie wrócił do łask. Mam nadzieję, że widzieliście już mój post, w którym pokazuję jakie cuda można z nim wyczarować. Oczywiście najwięcej uwagi przyciągnęła wersja z ciastkami i ta gości na moim stole od ponad tygodnia. Tylko ciasteczka muszą być co jakiś czas dorabiane… Sami wiecie! To idealna przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek, więc ręka sama sięga po nie, kiedy żołądek domaga się uwagi!

Mam nadzieję, że ciasteczka będą Wam smakować! 
Enjoy!!!
dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Fit planer — produkt, o którym zawsze marzyłam
Fit planer — produkt, o którym zawsze marzyłam
November 02, 2018
11 gadżetów, które przydają się na diecie
October 19, 2018
Aby zerwać z nawykiem — wyrób sobie nowy! Planner postanowień do druku
August 01, 2018