3 pomysłowe kanapki z figą
Figa to niewątpliwie owoc, który mocno kojarzy się z jesienią. Świeże figi, z czego cieszę się ogromnie, można kupić teraz praktycznie wszędzie. W ogóle jestem zdania, że ta pora roku obfituje w najlepsze owoce. Ostatnio pokazywałam na blogu bajecznie prosty przepis na ciasto śliwkowe. Cieszę się, że bardzo przypadł wszystkim do gustu. Tym razem przyszła pora na coś jeszcze łatwiejszego do wykonania! Przygotowałam trzy ulubione przepisy na kanapkę z figami. Przecież nie trzeba ich jeść tylko w postaci przesłodzonych konfitur – to tak wdzięczny owoc, że ilość inspiracji z nią jest nieskończona! Rozszalałam się z tymi przepisami, prawda?
1. Świeża figa
Najprostszy i najmniej angażujący przepis. Wystarczy do niego masło orzechowe, różowy (czerwony pieprz) oraz świeża figa, pokrojona w plasterki. Ja wszystkie kanapki przygotowałam na pełnoziarnistym chlebie słonecznikowym i taki właśnie polecam do tych przepisów.
2. Mus figowy
Żeby przygotować mus należy wdrążyć owoc figi i zblendować go na gładką masę. W tego przepisu polecam lekki serek ricotta, całość dopełni świeża pomarańcza oraz listki bazylii. Niebo w gębie, mówię Wam!
3. Grillowana figa
Figę należy bardzo krótko grillować. W zasadzie wystarczy 2 minuty, żeby puściła sok i stała się słodsza. Podana na śmietankowym serku i polana delikatnie miodem, smakuje jak najlepsza i najszybciej zrobiona domowa konfitura figowa. Ta kanapka zasmakowała najbardziej mojemu mężowi!
A jakie są Wasze pomysły na figę?
Enjoy!!
- 25 September 2015
- 38 komentarzy
- 0
- jesień, kulinaria