Autor  

Proste jesienne ciasto ze śliwkami i borówkami


Jeśli ktoś z Was pokusił się kiedyś do zaglądnięcia w moje blogowe początki, to nie da się ukryć – wiele z pierwszych postów jest o tematyce kulinarnej. Bardzo lubię gotować oraz piec. To drugie zdecydowanie zawsze wychodziło mi gorzej, dlatego mój zeszyt z przepisami zawiera tylko proste przepisy na ciasta. Swoją drogą, jeśli już o przepiśnikach mowa, to koniecznie wpadnijcie do Pauli na One Little Smile, gdyż przygotowała tam ona przepiękny organizer przepisów do wydruku! Będziecie mogli do niego wpisać mój przepis na jesienne ciasto Jest bajecznie prosty. Chyba nie znam szybszego i łatwiejszego sposobu, który zaspokoiłby ochotę na “coś słodkiego”, szczególnie po niedzielnym obiedzie.
Jesień inspiruje mnie do pieczenia znacznie bardziej niż jakakolwiek inna pora roku. Szczególnie po upalnym lecie, które obliguje tylko do wcinania lodów. Dlatego kiedy jest sezon na jabłka, gruszki i śliwki, nie mogę pozbawić się przyjemności, którą jest pieczenie! Kto wie, może na blogu przepisy będą pojawiać się teraz coraz częściej. Dajcie koniecznie znać czy ten pomysł przypadł Wam do gustu
Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklaki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 250 g borówek amerykańskich
  • kilka śliwek węgierek

Przygotowanie:
  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  3. Ubij białka na sztywną pianę.
  4. Dodaj cukier i dalej ubijaj, do czasu aż cukier się rozpuści
  5. Wciąż ubijając dodawaj po jednym żółtku
  6. Nie przerywając ubijania wlej olej
  7. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po 3 łyżki mąki.
  8. Ciasto przełóż do formy o średnicy około 25 cm.
  9. Wyłóż owoce, możesz je delikatnie powciskać.
  10. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznej jesieni!

Magda
O Autorze

Inżynier informatyki z wielkim sercem do… designu! Projektantka UI & UX, web designer oraz nauczyciel akademicki WIT. Właścicielka najpiękniejszego bloga w sieci :)

PODOBNE WPISY

Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016
Prosta zupa z soczewicy
Prosta zupa z soczewicy
May 29, 2016
5 filmów — czas akcji: Halloween
October 31, 2015
Dlaczego warto go czasem zostawić! + KONKURS
October 29, 2015
Czekoladowy suflet z malinami — jesienny deser
October 25, 2015
DIY słomki stworki na Halloween + szablon
October 17, 2015
Gotowanie z Multicookerem REDMOND
– przepis na Kurczaka Tikka Masala
October 13, 2015