Proste jesienne ciasto ze śliwkami i borówkami

Jeśli ktoś z Was pokusił się kiedyś do zaglądnięcia w moje blogowe początki, to nie da się ukryć – wiele z pierwszych postów jest o tematyce kulinarnej. Bardzo lubię gotować oraz piec. To drugie zdecydowanie zawsze wychodziło mi gorzej, dlatego mój zeszyt z przepisami zawiera tylko proste przepisy na ciasta. Swoją drogą, jeśli już o przepiśnikach mowa, to koniecznie wpadnijcie do Pauli na One Little Smile, gdyż przygotowała tam ona przepiękny organizer przepisów do wydruku! Będziecie mogli do niego wpisać mój przepis na jesienne ciasto Jest bajecznie prosty. Chyba nie znam szybszego i łatwiejszego sposobu, który zaspokoiłby ochotę na „coś słodkiego”, szczególnie po niedzielnym obiedzie.

Jesień inspiruje mnie do pieczenia znacznie bardziej niż jakakolwiek inna pora roku. Szczególnie po upalnym lecie, które obliguje tylko do wcinania lodów. Dlatego kiedy jest sezon na jabłka, gruszki i śliwki, nie mogę pozbawić się przyjemności, którą jest pieczenie! Kto wie, może na blogu przepisy będą pojawiać się teraz coraz częściej. Dajcie koniecznie znać czy ten pomysł przypadł Wam do gustu
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklaki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jaja
- 250 g borówek amerykańskich
- kilka śliwek węgierek
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Dodaj cukier i dalej ubijaj, do czasu aż cukier się rozpuści
- Wciąż ubijając dodawaj po jednym żółtku
- Nie przerywając ubijania wlej olej
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po 3 łyżki mąki.
- Ciasto przełóż do formy o średnicy około 25 cm.
- Wyłóż owoce, możesz je delikatnie powciskać.
- Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




Smacznej jesieni!

- 20 September 2015
- 38 komentarzy
- 0
- jesień, kulinaria