Czekoladowy suflet z malinami — jesienny deser

Wieczory są już coraz dłuższe i wcześniej robi się ciemno. W dodatku dzisiaj przestawialiśmy zegarki, pamiętaliście? Nie wiem czemu, ale tęskniłam już za takim jesiennym klimatem. Czekolada i maliny idealnie mi do niego pasują. Przygotowałam więc przepis na bardzo prosty, ale przepyszny deser, którym jest sufflet czekoladowy z malinami. Mam swoją teorię, że jeśli zrobię całą blachę ciasta, to na pewno wsuniemy ją w dwa wieczory. Bezpieczniej jest przygotować deser, który ma określone porcje. Dlatego bardzo często robimy różnego rodzaju crumble itp. w kokilkach. Sufflet nie wymaga dużo pracy, bo zajmuje z pieczeniem nie więcej niż 15 minut! Zastanawialiście się co zrobić na niedzielny podwieczorek? Myślę, że problem jest już rozwiązany. Jeśli skorzystacie z przepisu, to koniecznie dajcie mi znać na Instagramie

Składniki na 4 porcje:
- 3 średnie jaja
- pół kostki masła
- 2 czubate łyżki kakao (ciemne, bez cukru)
- 2 czubate łyżki mąki tortowej
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- garść mrożonych malin
- 4 kokilki do zapiekania
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem na idealnie gładką i puszystą masę.
- Masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
- Do masła dodajemy kakao i odstawiamy do wystygnięcia na 3 minuty.
- Mieszamy delikatnie całość mąki z ubitymi jajkami.
- Następnie do masy dodajemy rozpuszczone masło z kakao.
- Wypełniamy foremki i dodajemy po kilka malin
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 8 minut.



A teraz… Idziemy na spacer!

Bądźcie czujni, bo niebawem będę miała dla Was
piękną pastelową niespodziankę na jesień!
Enjoy!!

- 25 October 2015
- 24 komentarze
- 2
- kulinaria