Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Wiosna i sezon na młode warzywa są naprawdę inspirujące! Zawsze wyczekuję szparagów, jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Są wyjątkowe i to sama przyjemność wybrać się na poszukiwania ciekawych połączeń smakowych ze szparagami. Tym razem wpadł do naszej kuchni czosnek niedźwiedzi. Udało mi się go dostać w sklepie z ekologiczną żywnością. Wzięłam od razu 3 pęczki! Plan był prosty — zrobić z niego pesto, które podam ze szparagami, makaronem i pomidorkami koktajlowymi. Zapraszam Was po mój przepis na szparagi z pesto z czosnku niedźwiedziego.
Ponieważ ostatnio dostaję o to sporo pytań — tak, chciałabym wrócić do postu warzywno-owocowego. Jednak nasza mleczna droga jeszcze trwa w najlepsze. Przy karmieniu piersią post nie jest zalecany, więc nie planuje go teraz stosować. Liczę jednak, że kiedyś będzie jeszcze okazja. Korzystam ile się da z warzyw i są one głównym składnikiem naszych posiłków. Jak słusznie zauważyłyście na Instagramie — ostatnio całkiem dobrze idzie mi gubienie kilogramów. Jem regularnie, nie jem żadnych słodyczy (no, może poza dwoma ciasteczkami z mąki owsianek i ksylitolu, które mama zrobiła mi do kawy :D) oraz planuję posiłki. Ot, cały sekret. Proste, a CHOLERNIE trudne. Ale o tym innym razem!
>>> POZNAJ MOJE WIELORAZOWE PLANERY <<<
SKŁADNIKI (na 4 porcje)
PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
- pęczek czosnku niedźwiedziego (albo nawet i 2 jak lubicie jak ja :))
- 100g orzechów laskowych
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE PRESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
- Orzechy prażę na patelni aż zacznie odchodzić skórka. Pozbywam się jej — nadaje goryczki. Po uprażeniu przekładam do ściereczki i oczyszczam ze skórki.
- Liście czosnku myję i osuszam. Blenduję je z oliwą, solą i orzechami.
- Pesto gotowe!
SZPARAGI Z MAKARONEM I PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
- 250g dowolnego makaronu (ja użyłam makaron z zielonego groszku)
- 2 łyżki śmietany
- pęczek szparagów
- pieprz
- po 5-6 pomidorków koktajlowych na porcję
- 50g startego parmezanu (albo innego twardego sera, np. grana padano lub cheddara)
- pesto z przepisu wyżej
PRZYGOTOWANIE SZPARAGÓW Z MAKARONEM
I PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
- Makaron gotuje aldente.
- Szparagi kroję w 2 cm kawałki i gotuję na parze. Opcjonalnie może być oczywiście w wodzie, jeśli nie macie opcji gotowania na patrze.
- Ugotowany makaron przekładam na patelnię. Dodaję przygotowane wcześniej pesto i ugotowane szparagi. Całość podgrzewam na niewielkim ogniu i dodaję 2 łyżki śmietanę. Dodaję pieprz. Można dosolić, jeśli pesto nie było wystarczająco słone.
- Gotowe danie przekładam na talerze i posypuję serem oraz dodaję pomidorki koktajlowe.
SMACZNEGO!
- 4 May 2020
- No Comments
- 0
- kuchenne, kulinaria