Autor  

Buraczkowe placuszki z bananem


Nasze przymiarki do rozszerzania diety nabrały znacznego tempa. Na razie, póki Kacperek nie siedzi, jesteśmy zdani na papki — tak jest bezpieczniej i tego się trzymamy. Cały czas jednak buduję sobie bazę pomysłów na dania, które będziemy jeść wszyscy . Chciałabym, żebyśmy jedli to samo, ale oczywiście nasz bobas w wersji bez soli, cukru czy jakiegoś mocnego przyprawiania potraw. Idealną okazją na pokazanie Wam fajnego przepisu na rodzinne śniadanie z niemowlakiem jest dzisiejszy Dzień Buraka!

Poznajcie mój przepis na idealne mini placuszki buraczkowe z bananem! To super metoda, żeby dodać maluchowi do diety to cudowne warzywo, jakim jest burak, a placuszki będą miały dzięki niemu bajeczny, czerwony kolor.

JAKIE SKŁADNIKI NA BURACZKOWE PLACUSZKI Z BANANEM

  • 1 gotowany na parze burak (ja gotuję w urządzeniu Beaba Babycook®)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej (można dać inną, np. ryżową czy gryczaną)
  • 2 banany
  • łyżeczka oleju, żeby wysmarować patelnię

JAK PRZYGOTOWAĆ BURACZKOWE PLACUSZKI Z BANANEM

  1. Obieram buraka, kroję w większą kostkę i gotuję go na parze do miękkości (w Babycook® na poziomie 2)
  2. Miękkie, ugotowane buraczki studzę, następnie dodaję do nich jajka i blenduję wszystko na gładką masę — robię wszystko w tym samym urządzeniu, w którym gotowałam. Alternatywnie oczywiście należy użyć blendera.
  3. Do buraczkowej masy dodaję mąkę i dokładnie mieszam.
  4. Banany kroję na talarki i maczając w cieście — smażę na patelni, którą rozgrzałam i posmarowałam odrobiną oleju (najlepiej rozprowadzić go za pomocą ręcznika papierowego).

Buraczkowe placuszki możecie zrobić też w wersji bez owoców albo z innymi owocami, np. jabłkami czy gruszką. Są przepyszne w każdej odsłonie i idealnie nadają się na śniadanie, drugie śniadanie albo podwieczorek!

Enjoy!

Magda
O Autorze

Inżynier informatyki z wielkim sercem do… designu! Projektantka UI & UX, web designer oraz nauczyciel akademicki WIT. Właścicielka najpiękniejszego bloga w sieci :)