Buraczkowe placuszki z bananem
Nasze przymiarki do rozszerzania diety nabrały znacznego tempa. Na razie, póki Kacperek nie siedzi, jesteśmy zdani na papki — tak jest bezpieczniej i tego się trzymamy. Cały czas jednak buduję sobie bazę pomysłów na dania, które będziemy jeść wszyscy . Chciałabym, żebyśmy jedli to samo, ale oczywiście nasz bobas w wersji bez soli, cukru czy jakiegoś mocnego przyprawiania potraw. Idealną okazją na pokazanie Wam fajnego przepisu na rodzinne śniadanie z niemowlakiem jest dzisiejszy Dzień Buraka!
Poznajcie mój przepis na idealne mini placuszki buraczkowe z bananem! To super metoda, żeby dodać maluchowi do diety to cudowne warzywo, jakim jest burak, a placuszki będą miały dzięki niemu bajeczny, czerwony kolor.


JAKIE SKŁADNIKI NA BURACZKOWE PLACUSZKI Z BANANEM
- 1 gotowany na parze burak (ja gotuję w urządzeniu Beaba Babycook®)
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej (można dać inną, np. ryżową czy gryczaną)
- 2 banany
- łyżeczka oleju, żeby wysmarować patelnię


JAK PRZYGOTOWAĆ BURACZKOWE PLACUSZKI Z BANANEM
- Obieram buraka, kroję w większą kostkę i gotuję go na parze do miękkości (w Babycook® na poziomie 2)
- Miękkie, ugotowane buraczki studzę, następnie dodaję do nich jajka i blenduję wszystko na gładką masę — robię wszystko w tym samym urządzeniu, w którym gotowałam. Alternatywnie oczywiście należy użyć blendera.
- Do buraczkowej masy dodaję mąkę i dokładnie mieszam.
- Banany kroję na talarki i maczając w cieście — smażę na patelni, którą rozgrzałam i posmarowałam odrobiną oleju (najlepiej rozprowadzić go za pomocą ręcznika papierowego).
Buraczkowe placuszki możecie zrobić też w wersji bez owoców albo z innymi owocami, np. jabłkami czy gruszką. Są przepyszne w każdej odsłonie i idealnie nadają się na śniadanie, drugie śniadanie albo podwieczorek!

Enjoy!

- 24 November 2019
- No Comments
- 0