Autor  

Rozszerzanie diety niemowlaka część 1. — nasze przymiarki


Od początku mamy z Kamilem jasną wizję tego, jak chcemy realizować się w rodzicielstwie — wspieramy się w obowiązkach i wiele rzeczy, jak nie większość, robimy wspólnie. Plan ten dotyczy również kuchni. Przed nami wielkie wyzwanie, którym będzie rozszerzanie diety Kacperka.

Kiedy jeszcze byłam w ciąży wiedziałam, że na pewno zdecydujemy się na gotowanie w super smart urządzeniu, jakim jest Beaba Babycook®. Wspominałam o tym kilka razy na Instagramie, więc wiele z Was pytało mnie o ten produkt, zanim jeszcze trafił do naszej kuchni! Melduję, że już od kilku tygodni mamy możliwość jego testowania i… powiem szczerze, bez zbędnego pitu pitu — to jedno z najfajniejszych urządzeń do gotowania z jakim się spotkałam!

WSPÓLNE GOTOWANIE

Tak, jak sugeruje tytuł, dopiero robimy przymiarki do wspólnego gotowania, więc danie przepisu niżej przygotowaliśmy dla nas. Kacperek jeszcze będzie miał się okazję w nim rozsmakować. Na razie testujemy, uczymy się, szukamy i próbujemy. Nie mogę się doczekać, bo to będzie naprawdę fajna przygoda. Tymi pierwszymi próbami postanowiłam się z Wami podzielić.

Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej prawidłowe nawyki kształtuje się przez pierwsze 2-3 lata życia, dlatego chciałam włączyć się w akcję #zdrowegotowaniezbeaba i promować gotowanie ze zdrowych warzyw. W naszej diecie nie zabraknie na pewno dyni, ponieważ bardzo ją lubimy, dlatego chcemy, żeby nasz maluch poznał to cudowne warzywo. Zainspirowała nas ona do stworzenia prostego przepisu na pyszne danie, zarówno dla rodziców jak i niemowlaka. Przepis znajdziecie niżej.

Szybko, wygodnie i… ładnie!

Zdecydowałam się na model Neo Night Blue. Urzekły mnie, jak zwykle zresztą, kreatywność, dizajn i jakość. Pojemnik do gotowania jest szklany, a koszyczki są ze stali szlachetnej! Z tą marką mam do czynienia odkąd Kacperek się urodził, sprawdziłam już wiele rzeczy testując wyprawkę. Wiedziałam już czego mogę się spodziewać.

Beaba Babycook® gotuje na parze, sieka, rozmraża i blenduje. To takie smart urządzenie, które pomaga szybko i zdrowo przygotować obiad nie tylko dla malucha, ale i dla całej rodziny. Planujemy jeść to samo co nasz maluch (i nie tylko papki), dlatego uznałam, że taka pomoc to będzie strzał w dziesiątkę. O tym jak kreatywne jest to urządzenie, może świadczyć chociażby fakt, że ostatnio przygotowałam w nim… pumpkin spice latte! Tak, tak! Ugotowałam na parze dynię, którą zblendowałam z kawą, olejem kokosowym, mlekiem i przyprawami. Niebo było taaaaak blisko!

PRZEPIS NA KREMOWY RYŻ Z DYNIĄ

Dziś mam dla Was przepis — pomysł na obiad dla malucha albo deser dla jego rodziców, w sumie zdecydować możecie sami. W roli głównej — dynia!

  • 150 g ryżu (ja użyłam ryż do risotto)
  • pół małej dyni
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • miód (opcjonalnie dla dzieci powyżej 12 miesiąca)
  • kolendra (opcjonalnie)
  1. Ryż gotuję w Beaba Babycook®, wrzucam go do koszyczka do gotowania ryżu (poziom wody 3) i gotuję 25 minut. Koszyczek jest dodatkowym akcesorium, które można dokupić do urządzenia.
  2. Po ugotowaniu dodaję mleczko kokosowe, wymuję koszyczek i przykrywam, żeby gorący ryż wchłonął dodatkowo mleczko
  3. W Babycooku gotuję na parze dynię pokrojoną w małą kostkę (poziom wody 2).
  4. Ryż robi się pyszny i kremowy od mleczka — wykładam go na talerz
  5. Na ryżu układam gotowaną na parze dynię, danie powinno być zawsze ładne podane! Nawet, jeśli zostanie rozszarpane przez małe rączki niemowlaka
  6. W wersji „dla nas — dorosłych” polałam całość łyżeczką miodu i dorzuciłam kolendrę.

Smacznego!

Enjoy!!

Wpis przygotowany we współpracy z Beaba Polska
dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.