Autor  

Najprostsze na świecie babeczki z czekoladą i owocami sezonowymi.


Dzisiaj postanowiłam osłodzić trochę ten tydzień babeczkami, które uwielbiam. Wczorajszy dzień nie był najlepszy i pechowy wtorek postanowiłam zostawić za sobą, w końcu nie ma co rozmyślać o problemach i problemikach. Pieczenie daje mi niesamowicie dużą dawkę optymizmu. Zresztą w duecie z prowadzeniem bloga ta dawka jest gigantyczna. Niczym podwójne espresso, które zafundowałam pędząc rano do pracy

Babeczki, które przygotowałam pochodzą z przepisu mojej przyjaciółki Agatki. Obdarowała mnie kiedyś nimi i zrobiły totalną furorę. Uwielbiam je za proste i szybkie wykonanie oraz za wiele możliwości kombinacji Moja wersja jest z malinami i… gorzką czekoladą. Na przekór wszystkim, którzy maliny łączą tylko z czekoladą białą – uwierzcie mi, ta wersja jest przepyszna

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • garść malin

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia.
  2. Następnie dodajemy składniki mokre kolejno mleko, olej i jajka.
  3. Składniki mieszamy ŁYŻKĄ do uzyskania spójnej masy, tak, żeby były widocznie połączone.
  4. Kruszymy czekoladę na drobne kosteczki (ja zawsze robię to w opakowaniu zawiniętym w ściereczkę i tłukę tłuczkiem lub… młotkiem :P) i dodajemy do ciasta, mieszamy, żeby rozprowadzić w nim kawałeczki czekolady.
  5. Wykładamy do formy muffinkowej papilotki i wylewamy w nie masę na wysokość 2/3. Następnie układamy na wierzchu każdej babeczki po jednej, a nawet po dwie malinki, tak, żeby nie zatopiły się w cieście.
  6. Pieczemy je przez 20-25 minut w 200 stopniach.


Wszystkim łasuchom, którzy nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych deserów, a czasem napada ich „chcica” na coś pysznego – polecam i życzę smacznego

magda

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016