Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lato to wyjątkowa pora, która bardziej niż inne pozwala wsłuchiwać się w siebie i przyrodę wokoło. Spacery w długie ciepłe dni, wzdłuż dojrzałych pół, nastrajają do wypatrywania czerwonych, uginających się lekko pod ciepłym wiatrem, maków i radośnie kontrastujących ze zbożem bławatków. A nic bardziej niż te kwiatki, nie kojarzy mi się ze spacerami po łąkach, najczęściej w towarzystwie dziadka. To on opowiadał mi o przyrodzie. Czasem pod przykryciem prostych bajek o Wróbelku Elemelku. Pewnie niejedno dorzucał do tych historyjek tylko i wyłącznie po to, bym wiele lat później potrafiła wskazać i nazwać chaberki, koniczynki, czy kostrzewki łąkowe.
Marka tołpa wie jaką radość daje mi obcowanie z przyrodą, dlatego tak chętnie zaangażowałam się w akcję #greeninspiracje. W jej ramach chcemy przypomnieć o znanych, ale często niedocenianych roślinach. Pokazać je w nowym świetle, udowodnić, że świetnie sprawdzają się w kosmetykach, ale też… kuchni! W kampanię zaangażowało się w sumie aż 25 blogerów kulinarnych.
ZAGREENSPIRUJ SIĘ
Mam wśród swoich codziennych kosmetyków do pielęgnacji kilka produktów tołpa i jestem szczerze z nich zadowolona. W ramach roślinnej linii tołpa green, wybrałam zestaw „twarz nawilżanie”. Wchodzące w jego skład kosmetyki (krem nawilżający, żel do mycia twarzy i oczu oraz płyn micelarny) zawierają m.in.: bławatek, bawełnę i lukrecję, które stały się inspiracją do dzisiejszego wpisu.
Lubię czuć się lekko. Wszystko od razu wydaje mi się łatwiejsze i pewniejsze. Mam nadzieję, że mój lekki deser przypadnie Wam do gustu. Moją główną greeninspiracją był bławatek, którego płatki są jadalne, a dodatkowo bawełna, która jak wiadomo nie jest do spożywania, ale stała się impulsem do stworzenia lekkiej jogurtowej galaretki. I tak powstał przepis na bławatkowy deser przyprószony słodką jak lukrecja bezą.
MÓJ BŁAWATKOWY DESER
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- 2 przezroczyste galaretki (jedna czysta, druga do jogurtu)
- ok 750ml gorącej wody
- 2 małe jogurty naturalne (po 180g)
- kilka białych bezików
- garść płatków bławatka prosto z łąki (wypłukanych i osuszonych), mogą być również suszone lub kandyzowane
KROK PO KROKU:
- Galaretki przygotowujemy w dwóch osobnych naczyniach. Ja użyłam przezroczystej (spokojnie można ją dostać w sklepie, poszukajcie, bo to nowość!), żeby dodać deserowi efektu WOW. Jedną galaretkę przygotowuję w 500 ml wody, a drugą w 250 ml. Obie odstawiamy do ostudzenia.
- Kiedy galaretki ostygną — do tej 250 ml dodajemy oba jogurty i odstawiamy, będzie to nasza biała galaretka.
- Drugą galaretkę (przezroczystą) wylewamy do pucharków. Ja użyłam małych słoiczków po jogurtach. Przechyliłam je wstawiając do formy od muffinek, ale można to zrobić też w tradycyjny sposób. Żeby płatki “lewitowały” nalewamy ok ¼ galaretki i dodajemy płatki, a następnie odstawiamy do stężenia. Kiedy galaretka nie jest już płynna, dodajemy kolejną porcję przezroczystej galaretki, tak, żeby zapełnić połowę słoiczka.
- Na stężałą przezroczystą galaretkę wylewamy białą porcję i odstawiamy do stężenia.
- Kruszymy bezę (można upiec albo kupić w zaprzyjaźnionej cukierni — ja wybieram zawszę te drugą opcję). Beza doda deserowi lekkości i pięknie go ozdobi. Całość posypujemy delikatnymi płatkami bławatka.
I voila, piękny, prosty i efektowny deser gotowy! Trochę tak, jak w założeniach marki tołpa, której hasłem jest “mała wielka pielęgnacja”, gdzie drobne, ale przemyślane czynności i jako suma małych rzeczy — daje duży efekt.
COŚ DLA WAS!
Na koniec mam dla Was jeszcze jedną niespodziankę. Specjalnie dla Was, moich ulubionych czytelników, mam 20% kod rabatowy na wszystkie produkty w sklepie tołpa! Możecie z niego skorzystać do 3 sierpnia.
Kod rabatowy
plum17
- Wystarczy wpisać mój kod rabatowy w odpowiednim miejscu w koszyku.
- By było jasne, nie łączy się on z innymi promocjami w ramach jednego zamówienia i innymi kodami rabatowymi. Nie dotyczy też limitowanych zestawów kosmetyków.
A czy Wy macie jakieś przepisy na smakołyki z nietypowymi składnikami?
Chętnie poeksperymentuję
Enjoy!!
_____
Wpis powstał we współpracy z marką tołpa
- 5 July 2017
- 19 komentarzy
- 2
- kulinaria