Autor  

Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka


Lato to wyjątkowa pora, która bardziej niż inne pozwala wsłuchiwać się w siebie i przyrodę wokoło. Spacery w długie ciepłe dni, wzdłuż dojrzałych pół, nastrajają do wypatrywania czerwonych, uginających się lekko pod ciepłym wiatrem, maków i radośnie kontrastujących ze zbożem bławatków. A nic bardziej niż te kwiatki, nie kojarzy mi się ze spacerami po łąkach, najczęściej w towarzystwie dziadka. To on opowiadał mi o przyrodzie. Czasem pod przykryciem prostych bajek o Wróbelku Elemelku. Pewnie niejedno dorzucał do tych historyjek tylko i wyłącznie po to, bym wiele lat później potrafiła wskazać i nazwać chaberki, koniczynki, czy kostrzewki łąkowe.

Marka tołpa wie jaką radość daje mi obcowanie z przyrodą, dlatego tak chętnie zaangażowałam się w akcję  #greeninspiracje. W jej ramach chcemy przypomnieć o znanych, ale często niedocenianych roślinach. Pokazać je w nowym świetle, udowodnić, że świetnie sprawdzają się w kosmetykach, ale też… kuchni! W kampanię zaangażowało się w sumie aż 25 blogerów kulinarnych.

ZAGREENSPIRUJ SIĘ


Mam wśród swoich codziennych kosmetyków do pielęgnacji kilka produktów tołpa i jestem szczerze z nich zadowolona. W ramach roślinnej linii tołpa green, wybrałam zestaw „twarz nawilżanie”. Wchodzące w jego skład kosmetyki (krem nawilżający, żel do mycia twarzy i oczu oraz płyn micelarny) zawierają m.in.: bławatek, bawełnę i lukrecję, które stały się inspiracją do dzisiejszego wpisu.

Lubię czuć się lekko. Wszystko od razu wydaje mi się łatwiejsze i pewniejsze. Mam nadzieję, że mój lekki deser przypadnie Wam do gustu. Moją główną greeninspiracją był bławatek, którego płatki są jadalne, a dodatkowo bawełna, która jak wiadomo nie jest do spożywania, ale stała się impulsem do stworzenia lekkiej jogurtowej galaretki. I tak powstał przepis na bławatkowy deser przyprószony słodką jak lukrecja bezą.

MÓJ BŁAWATKOWY DESER


POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 2 przezroczyste galaretki (jedna czysta, druga do jogurtu)
  • ok 750ml gorącej wody
  • 2 małe jogurty naturalne (po 180g)
  • kilka białych bezików
  • garść płatków bławatka prosto z łąki (wypłukanych i osuszonych), mogą być również suszone lub kandyzowane

KROK PO KROKU:

  1. Galaretki przygotowujemy w dwóch osobnych naczyniach. Ja użyłam przezroczystej (spokojnie można ją dostać w sklepie, poszukajcie, bo to nowość!), żeby dodać deserowi efektu WOW. Jedną galaretkę przygotowuję w 500 ml wody, a drugą w 250 ml. Obie odstawiamy do ostudzenia.
  2. Kiedy galaretki ostygną — do tej 250 ml dodajemy oba jogurty i odstawiamy, będzie to nasza biała galaretka.
  3. Drugą galaretkę (przezroczystą) wylewamy do pucharków. Ja użyłam małych słoiczków po jogurtach. Przechyliłam je wstawiając do formy od muffinek, ale można to zrobić też w tradycyjny sposób. Żeby płatki “lewitowały” nalewamy ok ¼ galaretki i dodajemy płatki, a następnie odstawiamy do stężenia. Kiedy galaretka nie jest już płynna, dodajemy kolejną porcję przezroczystej galaretki, tak, żeby zapełnić połowę słoiczka.
  4. Na stężałą przezroczystą galaretkę wylewamy białą porcję i odstawiamy do stężenia.
  5. Kruszymy bezę (można upiec albo kupić w zaprzyjaźnionej cukierni — ja wybieram zawszę te drugą opcję). Beza doda deserowi lekkości i pięknie go ozdobi. Całość posypujemy delikatnymi płatkami bławatka.

I voila, piękny, prosty i efektowny deser gotowy! Trochę tak, jak w założeniach marki tołpa, której hasłem jest “mała wielka pielęgnacja”, gdzie drobne, ale przemyślane czynności i jako suma małych rzeczy — daje duży efekt.

COŚ DLA WAS!


Na koniec mam dla Was jeszcze jedną niespodziankę. Specjalnie dla Was, moich ulubionych czytelników, mam 20% kod rabatowy na wszystkie produkty w sklepie tołpa! Możecie z niego skorzystać do 3 sierpnia.

 

Kod rabatowy
plum17

 

  • Wystarczy wpisać mój kod rabatowy w odpowiednim miejscu w koszyku.
  • By było jasne, nie łączy się on z innymi promocjami w ramach jednego zamówienia i innymi kodami rabatowymi. Nie dotyczy też limitowanych zestawów kosmetyków.

A czy Wy macie jakieś przepisy na smakołyki z nietypowymi składnikami?
Chętnie poeksperymentuję

Enjoy!!

_____
Wpis powstał we współpracy z marką tołpa

Magda
O Autorze

Inżynier informatyki z wielkim sercem do… designu! Projektantka UI & UX, web designer oraz nauczyciel akademicki WIT. Właścicielka najpiękniejszego bloga w sieci :)

PODOBNE WPISY

Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016
Prosta zupa z soczewicy
Prosta zupa z soczewicy
May 29, 2016
Czekoladowy suflet z malinami — jesienny deser
October 25, 2015
Gotowanie z Multicookerem REDMOND
– przepis na Kurczaka Tikka Masala
October 13, 2015
3 pomysłowe kanapki z figą
September 25, 2015
Proste jesienne ciasto ze śliwkami i borówkami
September 20, 2015
6 ekstra łatwych przepisów z czekoladą
May 22, 2015
Ciasteczka owsiane bez cukru i mąki
March 03, 2015
  • Angelika Wyrwich

    O mamo jakie to piękne! Będę musiała wykorzystać ten przepis kiedyś w swojej kuchni (słoiczki już mam – ale dla inspiracji – robiłam kiedyś taki ukośny deser z galaretka w kieliszkach do wina 500 cl) Wygląda bardzo efekciarsko. A jogurt naturalny można zastąpić np. serkiem Danio

    • Można Daj znać, jak będzie smakowało

      • Angelika Wyrwich

        na razie kupiłam krystaliczne galaretki i próbuję innych sposobów

        • Ekstra! Jakie znalazłaś inne sposoby?

          • Angelika Wyrwich

            Zamiast jogurtu naturalnego mieszam z galaretką serek danio a zamiast kwiatków mam borówkę i/lub maliny

          • Jestem przekonana, że to będzie pyszne!

  • Powiem Ci szczerze, że już dawno żadna potrawa czy deser mnie tak nie zachwyciły. Na początku musiałam się dokładnie przyjrzeć, by do mnie dotarło, że to nie jest świeczka. A powiedz mi jak smakuje taka galaretka przezroczysta?

  • Piękne! Nie wiedziałam, że można jeść chabry – dobrze wiedzieć, bo je uwielbiam

  • Wygląda zjawiskowo!

    • Dziękuję! Jestem bardzo zadowolona z tego, jak to wszystko wyszło

  • Ale pięknie to wygląda;) mogłabym oglądać te dzieła godzinami

    • Dziękuję! Jestem tak bardzo zadowolona z efekty końcowego

  • O jacie, toż to kulinarne dzieło sztuki! PRZEPIĘKNE!

  • Wow Madzia!!! Ten deser jest po prostu królewski!!! Coś niesamowitego. Je się go oczami! Piękna inspiracja, piękny przepis i jak zawsze u Ciebie piękna prezentacja Miło obejrzeć coś tak cudnie przygotowanego jesteś bardzo zdolna!

    • Baaardzo dziękuję Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego tego co tu zrobiłam