9 pomysłów na przekąski w Halloween!
Halloween już za pasem! Popularne amerykańskie święto, które coraz częściej obchodzone jest w Polsce, ja sama traktuję nieco z przymrużeniem oka. Jest to raczej pretekst do spotkania ze znajomymi w śmiesznie-strasznych okolicznościach. Przygotowania do niego zaczynam zawsze nieco wcześniej, ponieważ nie lubię planowania na ostatnią chwilę. W tym roku zebrałam inspiracje na przekąski z moich ulubionych blogów. Każdy z linków odsyła Was do przepisów wraz z krokami DIY. Sama nie mogę się nadziwić ile rzeczy można wymyślić i czego w sumie powstają „straszące” snaki!
Serowe miotełki
Nawet nie wiecie jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłam ten pomysł. Serek pocięty na witek, owinięty w okół paluszka oraz przewiązany szczypiorkiem. Można zastosować różne sery, żeby miotełki były kolorowe albo postawić na jeden „model”
Faszerowane diabełki
Jajko faszerowane to klasyka. W tym wydaniu autorka bloga cookincanuck.com serwuje żółtko z awocado, a różki diabełka komponuje po prostu z… papryczki! Proste, śmieszne i efektowne. Wyobraźnia może pójść dalej i jeśli zechcemy farsz w kolorze szarym – wystarczy dodać pieczarek, jeśli w czerwonym – koncentrat pomidorowy.
Jabłkowe szczęki
Szczęki z jabłek i pianek marshmellows wpadły mi w oko jako pierwsze. Widziałam też wersję ze zwykłymi drażami jeśli mielibyście problem ze znalezieniem małych wersji pianek. Za dziąsła, które szczękę trzymają w ryzach służy masło orzechowe. W sumie masa może być każda. Jabłka w innych kolorach, np. zielonym, również fantastycznie grają w tym zestawieniu!
Krakersowe przylepce
Przylepce to już mocne uderzenie. Wystarczą do niego banalnie – krakresy, jogurt i dżem. Truskawkowy, wiśniowy czy malinowy, nie ma znaczenia, byleby wyglądał jak krew. Myślę też, że krakersy nie muszą być prostokątne, w końcu przylepce mają różne kształty. Śmieszne są, prawda?
Parówkowe mumie
Coś na ciepło też powinno znaleźć się na halloweenowym stole. Parówki i ciasto francuskie spełnią swoją rolę idealnie. Polane keczupem – będą bardziej „krwiste” Można mumie poowijać przeróżnie, nawet zrobić jej ręce. W sieci jest masa pomysłów jak je przygotować.
Oliwkowe pająki
Jajka są wdzięczne. Nadają się idealnie na masę, ale to masę przekąsek. Ta wersja to oczywiście faszerowane jaja z… pająkami. Te paskudztwa, jak się okazało, bardzo łatwo można wykonać z oliwek. Jedna połówka na korpusik, druga na nóżki. I voila – pająk jak żywy!
Owocowa dynia
Zdrowa i owocowa wersja dyni zrobionej z wydrążonej pomarańczy. Wycinamy oczka, nosek i buźkę, a do środka wrzucamy owoce. Fajne, to chyba zrobię, bo nigdzie nie widziałam takiej wersji Widziałam też wersje na ciepło i na słono – „dynia” z papryki, z wyciętą buźką – faszerowana mięsem i warzywami. Świetny pomysł. Jakie owoce lub warzywa byście jeszcze tak podali?
Dynia z jaja
Znów jajo. Tym razem farsz pomarańczowy. Może być np. z łososiem. Albo z tuńczykiem i koncentratem pomidorowym. Uformowany oczywiście na kształt dyni, z rowkami oraz gałązką ze szczypiorku. Nie wiem ile jeszcze można by wymieniać pomysłów na jajka, ale myślę, że te trzy w zestawieniu wystarczająco pobudzają wyobraźnię
Szaszłyki z horroru
Nie mogło też zabraknąć kolorowych szaszłyków w moim zestawieniu. Ta wersja to kulna np. z mango, która „robi” za dyńkę, duszek z pianki mashmellow oraz Frankenstein z kiwi. Minki wykonane precyzyjnie z czekolady. Tak, ta wersja przekąski jest już nieco bardziej ambitna i wymaga cierpliwości. Za to zobaczcie jaki efekt!
Planujecie w tym roku Halloween?
Które z moich propozycji przypadły Wam najbardziej do gustu?
Enjoy!!
- 16 October 2014
- 29 komentarzy
- 0
- halloween, jesień, kulinaria