Przepisy: Dieta warzywno-owocowa — frytki z keczupem
Jest kilka potraw, bez których nie umiem żyć. Jedną z nich są przeróżne warianty frytek. I o ile nie lubię ziemniaków. Oj tak, można. Tak warzywa w opcji pieczonej, najlepiej w przyprawach, po prostu uwielbiam! Teraz tym bardziej mam okazję rozkoszować się fajnymi daniami, a jako jedne z pierwszych przygotowałam frytki z pietruszki i marchewki według diety warzywno-owocowej, która trwa u nas już 7 dni. Więcej napisałam o niej i o tym dlaczego zdecydowałam się na taką formę „oczyszczenia” organizmu w poście z przepisem na leczo, który rozpoczął nową serię na blogu. Dział kulinarny mocno przykrył kurz, a chciałabym pokazać Wam więcej kulis naszej kuchni. Szczególnie w takim czasie, jakim jest post dr Dąbrowkiej, o który tak wiele osób pyta i również dzieli się ze mną swoimi doświadczeniami. To bardzo motywujące!
Jak się czuję po pierwszym tygodniu? Lżej (-3,1 kg), chociaż zrzucenie wagi nie jest moim priorytetem. Przede wszystkim czuję się energiczniej i bardziej… harmonijnie. Nie umiem opisać tego stanu, ale chyba założę dzienniczek, który będę co jakiś czas się dzielić. Co o tym myślicie?
Przepis na frytki według diety warzywno-owocowej
Składniki na frytki z pietruszki i marchewki
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól do smaku
- opcjonalnie: papryka ostra (my kochamy mocno przyprawione dania )
Jak zrobić frytki wg diety warzywno-owocowej
- Warzywa kroimy w miarę równe słupki
- Warzywa zalewamy 1 łyżką wody i mieszamy, żeby były wilgotne i dobrze przykleiła się do nich mieszkanka przypraw
- Robimy mieszkankę z przypraw i dodajemy ją do marchewki i pietruszki
- Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (dobrze żeby słupki nawzajem się „nie dotykały” )
- Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach
- Podajemy z domowym keczupem, przepis znajdziecie niżej.
Jak zrobić „ keczup” wg diety warzywno-owocowej
- Potrzebujemy:
1/4 puszki pomidorów krojonych,
1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczkę octu jabłkowego,
sól - Pomidory przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawy i ocet
- Zostawiamy je na małym ogniu, żeby odparowała woda
- Jeśli pomidory się rozpadły i sos jest częsty – solimy
- Keczup można podawać prosto z rondelka albo poczekać aż ostygnie i zblendować.
Smacznego!
- 13 May 2018
- No Comments
- 3
- dieta, dieta warzywno-owocowa, kuchnia