Autor  

Przepisy: Dieta warzywno-owocowa — frytki z keczupem


Jest kilka potraw, bez których nie umiem żyć. Jedną z nich są przeróżne warianty frytek. I o ile nie lubię ziemniaków. Oj tak, można. Tak warzywa w opcji pieczonej, najlepiej w przyprawach, po prostu uwielbiam! Teraz tym bardziej mam okazję rozkoszować się fajnymi daniami, a jako jedne z pierwszych przygotowałam frytki z pietruszki i marchewki według diety warzywno-owocowej, która trwa u nas już 7 dni. Więcej napisałam o niej i o tym dlaczego zdecydowałam się na taką formę „oczyszczenia” organizmu w poście z przepisem na leczo, który rozpoczął nową serię na blogu. Dział kulinarny mocno przykrył kurz, a chciałabym pokazać Wam więcej kulis naszej kuchni. Szczególnie w takim czasie, jakim jest post dr Dąbrowkiej, o który tak wiele osób pyta i również dzieli się ze mną swoimi doświadczeniami. To bardzo motywujące!

Jak się czuję po pierwszym tygodniu? Lżej (-3,1 kg), chociaż zrzucenie wagi nie jest moim priorytetem. Przede wszystkim czuję się energiczniej i bardziej… harmonijnie. Nie umiem opisać tego stanu, ale chyba założę dzienniczek, który będę co jakiś czas się dzielić. Co o tym myślicie?

Przepis na frytki według diety warzywno-owocowej

Składniki na frytki z pietruszki i marchewki

  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: papryka ostra (my kochamy mocno przyprawione dania )

Jak zrobić frytki wg diety warzywno-owocowej

  1. Warzywa kroimy w miarę równe słupki
  2. Warzywa zalewamy 1 łyżką wody i mieszamy, żeby były wilgotne i dobrze przykleiła się do nich mieszkanka przypraw
  3. Robimy mieszkankę z przypraw i dodajemy ją do marchewki i pietruszki
  4. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (dobrze żeby słupki nawzajem się „nie dotykały” )
  5. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach
  6. Podajemy z domowym keczupem, przepis znajdziecie niżej.

 

Jak zrobić „ keczup” wg diety warzywno-owocowej

  1. Potrzebujemy:
    1/4 puszki pomidorów krojonych,
    1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
    1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
    1 łyżeczkę octu jabłkowego,
    sól
  2. Pomidory przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawy i ocet
  3. Zostawiamy je na małym ogniu, żeby odparowała woda
  4. Jeśli pomidory się rozpadły i sos jest częsty – solimy
  5. Keczup można podawać prosto z rondelka albo poczekać aż ostygnie i zblendować.

Smacznego!

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Planer ewidencji zamrażarki + etykiety do druku
June 20, 2022
Moja kolekcja ceramiki w kolorze kobaltowym
August 10, 2021
32 fiszki do organizacji porządków i moja recenzja Tefal Aqua Flex
32 fiszki do organizacji porządków i moja recenzja Tefal Flex Aqua
November 25, 2020
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
59 pastelowych must have z wyprzedaży
59 pastelowych must have z wyprzedaży
July 16, 2019
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Fit planer — produkt, o którym zawsze marzyłam
Fit planer — produkt, o którym zawsze marzyłam
November 02, 2018