Autor  

Jogurtowe ciasto rabarbarowe z lodami śmietankowymi


Ostatnie dni rozpieszczają nas cudownym słońcem. Podobno największe upały są jeszcze przed nami, wiec pora letnia zapowiada się wybitnie łaskawa. Bez dwóch zdań – uwielbiam lato w pełni. Wczoraj, kiedy wpadłam do warzywniaka nie wiedziałam w którą stronę patrzeć i co wybrać. Sezon w pełni i zapach takich sklepików są dla mnie szczególnie inspirujące.

Ten tydzień to już ostatnio podrygi rabarbaru. Uwielbiam go. W dżemach, w drożdżówkach, w ciastach. Jego kwaskowatość podbija moje serce co roku Najlepsze wydanie rabarbaru to moim zdaniem ciasto jogurtowe na ciepło z lodami śmietankowymi. Prawdziwa uczta w ekspresowym tempie!

Składniki (blaszka o średnicy 22cm)

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • ok 300 g rabarbaru

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła i ostawiamy je do ostudzenia.
  2. Ubijamy jajka z cukrem. Ma powstać puszysta, gęsta masa.
  3. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy z jajek i cukru.
  4. Na końcu dodajemy masło i jogurt.
  5. Całość wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Owoce kroimy na kostki (moje są dość drobne), obtaczamy w mące, żeby nie opadły na dno. Następnie układamy na wierzchu lekko wciskając do środka, ale nie chowamy ich zupełnie. Lubię kiedy delikatnie się przypiekają na wierzchu.
  7. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

Moja wersja podawana jest ciepła (nie gorąca!) z 2 gałeczkami lodów śmietankowych. Doskonale osładzają kwasotę rabarbaru. Ah, niebo w gębie!

Smacznego!

magda

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Szparagi z makaronem i pesto z czosnku niedźwiedziego
May 04, 2020
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
Kuchnia pełna ziół — darmowa karta przepiśnika bobasa do druku
March 24, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
Lekki jak bawełna deser z płatkami bławatka
July 05, 2017
Tradycja, która wywołuje uśmiech
November 21, 2016
Najlepsze bezalkoholowe Mojito na ostatnie dni lata
August 29, 2016