Jogurtowe ciasto rabarbarowe z lodami śmietankowymi
Ostatnie dni rozpieszczają nas cudownym słońcem. Podobno największe upały są jeszcze przed nami, wiec pora letnia zapowiada się wybitnie łaskawa. Bez dwóch zdań – uwielbiam lato w pełni. Wczoraj, kiedy wpadłam do warzywniaka nie wiedziałam w którą stronę patrzeć i co wybrać. Sezon w pełni i zapach takich sklepików są dla mnie szczególnie inspirujące.
Ten tydzień to już ostatnio podrygi rabarbaru. Uwielbiam go. W dżemach, w drożdżówkach, w ciastach. Jego kwaskowatość podbija moje serce co roku Najlepsze wydanie rabarbaru to moim zdaniem ciasto jogurtowe na ciepło z lodami śmietankowymi. Prawdziwa uczta w ekspresowym tempie!
Składniki (blaszka o średnicy 22cm)
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 200 ml jogurtu naturalnego
- ok 300 g rabarbaru
Przygotowanie
- Zaczynamy od rozpuszczenia masła i ostawiamy je do ostudzenia.
- Ubijamy jajka z cukrem. Ma powstać puszysta, gęsta masa.
- Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy z jajek i cukru.
- Na końcu dodajemy masło i jogurt.
- Całość wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Owoce kroimy na kostki (moje są dość drobne), obtaczamy w mące, żeby nie opadły na dno. Następnie układamy na wierzchu lekko wciskając do środka, ale nie chowamy ich zupełnie. Lubię kiedy delikatnie się przypiekają na wierzchu.
- Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Moja wersja podawana jest ciepła (nie gorąca!) z 2 gałeczkami lodów śmietankowych. Doskonale osładzają kwasotę rabarbaru. Ah, niebo w gębie!
Smacznego!
- 4 July 2013
- 28 komentarzy
- 0
- kulinaria