Ciasto marchewkowe z masą z białej czekolady i mascarpone
Sobota przed Świętami Wielkanocnymi to jeden z najpracowitszych dni w roku. Co roku przygotowania do świąt łączę z wiosennymi porządkami, lecz tym razem szyki pomieszała mi wracająca zima. Zaczynam powątpiewać, że ona kiedykolwiek zniknie. Chęć do wielkich porządków nie była tak wielka, jedynie w kuchni jak zawsze odbywało się szaleństwo.
Moim punktem programu zawsze jest ciasto marchewkowe. Przekładane masą z sera mascarpone i białą czekoladą. Jedno słowo – pychota Do przygotowania będziemy potrzebować.
Ciasto:
- 350 g mąki (2 szklanki)
- 4 jaja
- 2 szklanki marchwi startej na drobnych oczkach
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka cynamonu
- szklanka cukru
- 250g sera mascarpone
- biała czekolada
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy do masy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz olej i wszystko miksujemy. Kiedy składniki są już pomieszane do ciasta dodajemy marchew, należy robić to łyżką, ponieważ masa jest baaardzo gęsta, a nie chcemy spalić miksera W tortownicy 25 cm pieczemy ciasto przez 45 min w 180 stopniach.
Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy masę. Mikserem ubijam delikatnie ser mascarpone. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Oba składniki łączymy ze sobą szybko mieszając. Powstałą masą będziemy przekładać ciasto.
Samo przekładanie polecam wykonywać na ostudzonym cieście. W moim przypadku cała masa wylądowała w środku, ponieważ uwielbiam soczyste wnętrze, ale można zostawić część i wysmarować nim boki torciku.
Na koniec kilka dzień z życia moich sierściuchów, których schemat dnia jest niezmienny
1. Gimnastyka
2. Jedzenie (sępienie pod lodówką)
3. Spanie (ah, słodziaki!)
Buziaki
- 30 March 2013
- 24 komentarze
- 1
- kulinaria