Przepis na gołąbki
Witajcie moi Drodzy!
Potrawy regionalne są moim ulubionym tematem kulinarnym. Niektóre to prawdziwy majstersztyk i to właśnie gołąbki są dla mnie największym wyzwaniem. Dzisiaj na blogu przepis prosto z podkarpackiej kuchni mojej mamy, która pomogła mi przygotować najbardziej poszukiwaną kuchenną instrukcję – formowanie i zawijanie pięknych kapuścianych gołębi
Potrzebujemy:
- 1 średnią kapustę
- 0,5 kg ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)
- 1 cebula
- olej
- sól i pieprz
- 1 szklanka bulionu z warzyw
- sos pomidorowy
Przygotowanie:
Ryż należy rzucić na 4 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody i zagotować. Trzymać na małym ogniu ok 5 minut, co chwilkę mieszając, żeby się nie przypalił. Ryż wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem do wystudzenia, a następnie mieszamy go z mięsem mielonym. W międzyczasie smażymy cebulkę na oleju i dodajemy ją do masy ryżowo-mięsnej. Doprawiamy solą (lub wegetą) i pieprzem.
Przygotowanie kapusty wymaga cierpliwości. Należy wykroić szpiczastym nożem głąba z kapusty i wrzucić ją na wrząca wodę. Gotujemy, aż liście wierzchnie łatwo odejdą od „głowy” kapusty. Wkładamy ją ponownie do wrzątku i gotujemy, żeby zdejmować kolejne liście. Powinno wyjść ok. 20-25 gołąbków.
Formowanie głąbków krok po kroku:
Farsz nakładamy do wystudzonych liści i formujemy gołąbki. Układamy ciasno w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i pieprzem, zalewamy bulionem z warzyw i zapiekamy ok. 1 godziny.
Świetny przepis na sos pomidorowy znajdziecie u Kulinarnej Muzy
- 6 May 2013
- 37 komentarzy
- 0
- kulinaria