Przepisy: Dieta warzywno-owocowa — gołąbki
Osiemnasty dzień postu! Nawet nie wiem, kiedy to minęło. Nawet obserwując mój planer z 42-dniowym wyzwaniem, zastanawiam się jak dobrze i sprawnie wypełniam kolejne rubryczki. Martwiłam się, że szybko zabraknie mi pomysłów na potrawy i wpadnę w przerażającą monotonię, ale okazuje się, że to świetny okres do eksperymentowania i uczenia się nowych rzeczy. Już Wam pokazałam jak przygotowuję postne leczo i frytki. Nie zamierzam na nich poprzestać. Kamil skończył już swoje 14 dni diety warzywno-owocowej z wynikiem -8kg(!!!) (teraz jest na wychodzeniu z diety) i odważniej poszukuje nowych rozwiązań. Wpadł na świetny pomysł, że sprawi nam gołąbki.
Bardzo lubię kapustę, a gołąbki to jeden z największych obiadowych przysmaków na stole. Mało co ma porównanie z nimi wykonanymi rękami mojej babci i mamy. Kiedy była okazja, to przywoziłam cały wielki ich gar do Warszawy. Teraz, z racji diety nie ma mowy o tym daniu, no chyba, że przetransformować je w coś beztłuszczowego i lekkiego. Kamil zobaczył co mamy w lodówce, podkręcił kucharskiego wąsa i zamknął się w kuchni.
Przepis na gołąbki inspirowane dietą warzywno-owocową
Składniki gołąbków
- 1 młoda kapusta
- 2 marchewki (duże)
- 2 pietruszki (średnie)
- 1/4 selera
- 1 brokuł
- 1 natka pietruszki
- 1 passata pomidorowa do sosu (pamiętaj o składzie — same pomidory!)
- sol i pieprz dla smaku
Jak zrobić gołąbki
- Obieramy marchewkę, pietruszkę i selera i wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości.
- Do drugiego garnka z wodą wkładamy brokuła i gotujemy.
- Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie, wyjmujemy je do miski i odstawiamy na bok, by wystygły.
- Kiedy już warzywa ostygną, przeciskamy je przez maszynkę do mielenia na dużych oczkach.
- Siekamy drobno natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy wszystko na „jednolitą” masę.
- Wstawiamy duży garnek wody i gotujemy. We wrzątku będziemy odparzać młodą kapustę.
- W tym czasie młodą kapustę obieramy z wierzchnich liści i odcinamy twardy głąb.
- Kapustę wkładamy do wrzątki i po kilkunastu sekundach możemy zdejmować odparzone liście.
- Ścinamy z liści te grube „żyłki” z wierzchu. Ostrożnie! Nie chcemy uszkodzić liścia.
- Farsz nakładamy łyżką na liścia i zwijamy go sajgonki… Czyli najpierw zwijamy boki do środka, a następnie mocno zwijamy. Takie gołąbki odstawiamy na bok.
- Jeśli pozostaną jakieś liście, warto nimi wyłożyć spód naczynia żaroodpornego i na nich poukładać nasze warzywne „ptaszyska”.
- Passatę wlewamy do garnuszka, dolewamy trochę wody. Przyprawiamy tak, jak nam się podoba i najbardziej smakuje. Gotujemy chwilę. Na koniec zalewamy nią gołąbki.
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i zostawiamy w nim na 45 min.
- Można podawać z kiełkami brokuła lub inną zieleniną, np. rukolą.
Smacznego!
- 24 May 2018
- No Comments
- 9
- dieta, kuchnia