Autor  

Przepisy: Dieta warzywno-owocowa — gołąbki


Osiemnasty dzień postu! Nawet nie wiem, kiedy to minęło. Nawet obserwując mój planer z 42-dniowym wyzwaniem, zastanawiam się jak dobrze i sprawnie wypełniam kolejne rubryczki. Martwiłam się, że szybko zabraknie mi pomysłów na potrawy i wpadnę w przerażającą monotonię, ale okazuje się, że to świetny okres do eksperymentowania i uczenia się nowych rzeczy. Już Wam pokazałam jak przygotowuję postne leczo i frytki. Nie zamierzam na nich poprzestać. Kamil skończył już swoje 14 dni diety warzywno-owocowej z wynikiem -8kg(!!!) (teraz jest na wychodzeniu z diety) i odważniej poszukuje nowych rozwiązań. Wpadł na świetny pomysł, że sprawi nam gołąbki.

Bardzo lubię kapustę, a gołąbki to jeden z największych obiadowych przysmaków na stole. Mało co ma porównanie z nimi wykonanymi rękami mojej babci i mamy. Kiedy była okazja, to przywoziłam cały wielki ich gar do Warszawy. Teraz, z racji diety nie ma mowy o tym daniu, no chyba, że przetransformować je w coś beztłuszczowego i lekkiego. Kamil zobaczył co mamy w lodówce, podkręcił kucharskiego wąsa i zamknął się w kuchni.

Przepis na gołąbki inspirowane dietą warzywno-owocową

Składniki gołąbków

  • 1 młoda kapusta
  • 2 marchewki (duże)
  • 2 pietruszki (średnie)
  • 1/4 selera
  • 1 brokuł
  • 1 natka pietruszki
  • 1 passata pomidorowa do sosu (pamiętaj o składzie — same pomidory!)
  • sol i pieprz dla smaku

Jak zrobić gołąbki

  1. Obieramy marchewkę, pietruszkę i selera i wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Do drugiego garnka z wodą wkładamy brokuła i gotujemy.
  3. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie, wyjmujemy je do miski i odstawiamy na bok, by wystygły.
  4. Kiedy już warzywa ostygną, przeciskamy je przez maszynkę do mielenia na dużych oczkach.
  5. Siekamy drobno natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy wszystko na “jednolitą” masę.
  6. Wstawiamy duży garnek wody i gotujemy. We wrzątku będziemy odparzać młodą kapustę.
  7. W tym czasie młodą kapustę obieramy z wierzchnich liści i odcinamy twardy głąb.
  8. Kapustę wkładamy do wrzątki i po kilkunastu sekundach możemy zdejmować odparzone liście.
  9. Ścinamy z liści te grube “żyłki” z wierzchu. Ostrożnie! Nie chcemy uszkodzić liścia.
  10. Farsz nakładamy łyżką na liścia i zwijamy go sajgonki… Czyli najpierw zwijamy boki do środka, a następnie mocno zwijamy. Takie gołąbki odstawiamy na bok.
  11. Jeśli pozostaną jakieś liście, warto nimi wyłożyć spód naczynia żaroodpornego i na nich poukładać nasze warzywne “ptaszyska”.
  12. Passatę wlewamy do garnuszka, dolewamy trochę wody. Przyprawiamy tak, jak nam się podoba i najbardziej smakuje. Gotujemy chwilę. Na koniec zalewamy nią gołąbki.
  13. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i zostawiamy w nim na 45 min.
  14. Można podawać z kiełkami brokuła lub inną zieleniną, np. rukolą.

Smacznego!

Magda
O Autorze

Inżynier informatyki z wielkim sercem do… designu! Projektantka UI & UX, web designer oraz nauczyciel akademicki WIT. Właścicielka najpiękniejszego bloga w sieci :)

PODOBNE WPISY

11 gadżetów, które przydają się na diecie
October 19, 2018
Jesienna wishlista — dom, szafa, dusza i ciało
Jesienna wishlista — dom, szafa, dusza i ciało
September 11, 2018
Aby zerwać z nawykiem — wyrób sobie nowy! Planner postanowień do druku
August 01, 2018
5 aplikacji, które towarzyszą mi w odchudzaniu
5 aplikacji, które towarzyszą mi w odchudzaniu
July 10, 2018
Bycie grubym nie jest fajne — moje podsumowanie 28 dni postu dr Dąbrowskiej
June 04, 2018
Wyzwanie 42 dni "bez" — grafika do druku + moje podsumowanie 14 dni postu Dąbrowskiej
Wyzwanie 42 dni “bez” — grafika do druku + moje podsumowanie 14 dni postu Dąbrowskiej
May 21, 2018
Przepisy: Dieta warzywno-owocowa — frytki z keczupem
Przepisy: Dieta warzywno-owocowa — frytki z keczupem
May 13, 2018
Przepisy: Dieta warzywno-owocowa — leczo
May 11, 2018
107 plakatów do druku!
February 26, 2018