Autor  

Przepisy: Dieta warzywno-owocowa — gołąbki


Osiemnasty dzień postu! Nawet nie wiem, kiedy to minęło. Nawet obserwując mój planer z 42-dniowym wyzwaniem, zastanawiam się jak dobrze i sprawnie wypełniam kolejne rubryczki. Martwiłam się, że szybko zabraknie mi pomysłów na potrawy i wpadnę w przerażającą monotonię, ale okazuje się, że to świetny okres do eksperymentowania i uczenia się nowych rzeczy. Już Wam pokazałam jak przygotowuję postne leczo i frytki. Nie zamierzam na nich poprzestać. Kamil skończył już swoje 14 dni diety warzywno-owocowej z wynikiem -8kg(!!!) (teraz jest na wychodzeniu z diety) i odważniej poszukuje nowych rozwiązań. Wpadł na świetny pomysł, że sprawi nam gołąbki.

Bardzo lubię kapustę, a gołąbki to jeden z największych obiadowych przysmaków na stole. Mało co ma porównanie z nimi wykonanymi rękami mojej babci i mamy. Kiedy była okazja, to przywoziłam cały wielki ich gar do Warszawy. Teraz, z racji diety nie ma mowy o tym daniu, no chyba, że przetransformować je w coś beztłuszczowego i lekkiego. Kamil zobaczył co mamy w lodówce, podkręcił kucharskiego wąsa i zamknął się w kuchni.

Przepis na gołąbki inspirowane dietą warzywno-owocową

Składniki gołąbków

  • 1 młoda kapusta
  • 2 marchewki (duże)
  • 2 pietruszki (średnie)
  • 1/4 selera
  • 1 brokuł
  • 1 natka pietruszki
  • 1 passata pomidorowa do sosu (pamiętaj o składzie — same pomidory!)
  • sol i pieprz dla smaku

Jak zrobić gołąbki

  1. Obieramy marchewkę, pietruszkę i selera i wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Do drugiego garnka z wodą wkładamy brokuła i gotujemy.
  3. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie, wyjmujemy je do miski i odstawiamy na bok, by wystygły.
  4. Kiedy już warzywa ostygną, przeciskamy je przez maszynkę do mielenia na dużych oczkach.
  5. Siekamy drobno natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy wszystko na „jednolitą” masę.
  6. Wstawiamy duży garnek wody i gotujemy. We wrzątku będziemy odparzać młodą kapustę.
  7. W tym czasie młodą kapustę obieramy z wierzchnich liści i odcinamy twardy głąb.
  8. Kapustę wkładamy do wrzątki i po kilkunastu sekundach możemy zdejmować odparzone liście.
  9. Ścinamy z liści te grube „żyłki” z wierzchu. Ostrożnie! Nie chcemy uszkodzić liścia.
  10. Farsz nakładamy łyżką na liścia i zwijamy go sajgonki… Czyli najpierw zwijamy boki do środka, a następnie mocno zwijamy. Takie gołąbki odstawiamy na bok.
  11. Jeśli pozostaną jakieś liście, warto nimi wyłożyć spód naczynia żaroodpornego i na nich poukładać nasze warzywne „ptaszyska”.
  12. Passatę wlewamy do garnuszka, dolewamy trochę wody. Przyprawiamy tak, jak nam się podoba i najbardziej smakuje. Gotujemy chwilę. Na koniec zalewamy nią gołąbki.
  13. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i zostawiamy w nim na 45 min.
  14. Można podawać z kiełkami brokuła lub inną zieleniną, np. rukolą.

Smacznego!

dr inż. Magda Mirkowicz
O Autorze

Doktor nauk o mediach, inżynier Informatyki Stosowanej. Zajmuje się profesjonalnym projektowaniem grafiki użytkowej. Od kilkunastu lat wykłada na największym kierunku Grafika w Polsce.

PODOBNE WPISY

Planer ewidencji zamrażarki + etykiety do druku
June 20, 2022
Moja kolekcja ceramiki w kolorze kobaltowym
August 10, 2021
32 fiszki do organizacji porządków i moja recenzja Tefal Aqua Flex
32 fiszki do organizacji porządków i moja recenzja Tefal Flex Aqua
November 25, 2020
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
Lekki fioletowy tort jagodowy z bzem lilak
May 14, 2020
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
Rozszerzanie diety malucha — przydatne gadżety na początek
January 30, 2020
59 pastelowych must have z wyprzedaży
59 pastelowych must have z wyprzedaży
July 16, 2019
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
Szakszuka na śniadanie lub lekki obiad + karta przepiśnika do druku
March 21, 2019
Proste placuszki bananowe z kremem czekoladowym… bez czekolady!
March 19, 2019
Fit planer — produkt, o którym zawsze marzyłam
Fit planer — produkt, o którym zawsze marzyłam
November 02, 2018